Sittard-Geleen heeft nu ook een regenboogpad

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen heeft dwars op de weg naast de bestaande voetgangersoversteekplaats bij het ziekenhuis aan de Rijksweg Noord in Geleen een regenboogpad aangelegd.

Het College van B&W heeft dit initiatief van de gemeenteraad omarmd. Hiermee volgt de gemeente het voorbeeld van steden als Maastricht, Leiden, Utrecht en Den Haag. Al deze steden willen met het regenboogpad aandacht vragen voor het belang van diversiteit en de acceptatie van LHBT’s in onze samenleving.

Diversiteit

“Het is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend dat al onze inwoners kunnen zijn wie ze willen zijn,” constateert wethouder Bert Kamphuis (diversiteitsbeleid). “Er is dus nog heel veel werk aan de winkel; denk aan incidenten zoals onlangs in Maastricht en de vreselijke schietpartij in Orlando. Wij hebben niet de illusie dat dit regenboogpad de wereld zal veranderen, maar wij hebben als gemeente een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat al onze inwoners, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging of seksuele geaardheid, zich geaccepteerd en veilig voelen. Dit kleurige symbool laat weggebruikers die voor het bestaande zebrapad stoppen, ook even stilstaan bij onze kleurrijke samenleving. Met dit regenboogpad laten we zien dat de LHBT-gemeenschap zich thuis kan voelen in Sittard-Geleen.”

Verkeersveiligheid

Na het voorstel in de gemeenteraad is zorgvuldig gekeken naar de beste locatie voor het regenboogpad. Met de verkeersveiligheid en de wettelijke eisen waaraan een zebrapad moet is nadrukkelijk rekening gehouden. De verticale strepen en het feit dat het pad naast een bestaande voetgangersoversteekplaats ligt, zorgen ervoor dat er voor voetgangers en de overige weggebruikers geen verwarring kan ontstaan. Bovendien komt er op die locatie veel verkeer, zodat het regenboogpad optimale zichtbaarheid heeft.

Regenboogstad/Coming Out Dag

Op 11 oktober wordt wereldwijd stilgestaan bij de positie van LHBT’s en wordt ook in Sittard-Geleen de regenboogvlag gehesen. Daarnaast wordt deze dag dit jaar gebruikt om het nieuwe regenboogpad officieel te openen. In 2010 heeft Sittard-Geleen afspraken gemaakt met de rijksoverheid om de sociale veiligheid, de weerbaarheid en de sociale acceptatie van LHBT’s te bevorderen. Vervolgens tekende Sittard-Geleen op 10 oktober 2014 de intentieverklaring om tot verdere samenwerking te komen tussen gemeente en overheid en actief beleid te voeren. Hiermee werd Sittard-Geleen één van de inmiddels 44 Nederlandse Regenboogsteden. In goede samenwerking met de gemeente is de uitvoering van dit beleid in handen van het COC Limburg.

Reacties

Cookieinstellingen