Nieuwjaarstoespraak 2017 van gouverneur Mr. Theo Bovens

Foto: Julian-Ilcheff-Borissoff-[CC-BY-3.0].jpg

Gouverneur Bovens beloofde zijn gehoor vandaag, tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gouvernement in Maastricht, een hoopvolle, optimistische toespraak met veel perspectief.

Hij somde op waar Limburg(ers) het afgelopen jaar allemaal in uitblonk(en), en dat was niet enkel het wielrennen – Tom Dumoulin, of de Formule 1 racerij – Max Verstappen, de beste kroeg – de Karkol in Maastricht en de lekkerste koffie van het land – Coffee Mundo in Sittard. Ook op het gebied van economische ontwikkeling – de vier Brightlands Campussen, logistieke hotspot Venlo en VDL Nedcar – gaat het crescendo in onze provincie. De werkloosheid daalt hard, het aantal WW-uitkeringen eveneens en de vraag naar arbeidskrachten groeit.

Nederland mag dan ook blij zijn dat het zich dit jaar 150 jaar geleden aansloot bij Limburg: op 11 mei om precies te zijn. En natuurlijk ontbrak het in zijn toespraak ook dit jaar niet aan aandacht voor het belang van verbondenheid met het aangrenzende buitenland en Europa.

Volgens de gouverneur draait het echter niet enkel en alleen om economische voorspoed: “Onze focus moet dan óók liggen op het verbinden en betrekken van álle Limburgers, die in veel meer gelijke mate toegang horen te krijgen tot onderwijs, arbeid en een goede gezondheid…”.

Verder wees hij op het ontstaan van diepere kloven in de samenleving: die tussen meer en minder geslaagden, die tussen oud en nieuwkomers, die tussen burgers en politiek én die tussen ‘de elite’ en ‘het volk’. “Die kloven moeten we met man en macht zien te overbruggen.”

» lees de volledige toespraak

Cookieinstellingen