Omdenken, delen, verbinden en leren: TEDx Sittard-Geleen

In het fraaie auditorium van het Rabobank Adviescentrum Westelijke Mijnstreek waren vrijdag zo’n 200 mensen getuige van de eerste editie van TEDx Sittard-Geleen.

TEDx geeft mensen de gelegenheid om ten overstaan van een geïnteresseerd gehoor hun ‘Talk of their live’ te geven. Vrijdag stonden er in totaal 22 sprekers op de rode TEDx stip om er te spreken over wat hen beweegt, hun passie, hun geloof, een belangrijke stap in hun leven, een product, … De voertaal was Engels.

Afgewisseld door diverse acts – waaronder die van de piepjonge XuanXuan – videos en pauzes waren de verhalen van alle sprekers het aanhoren meer dan waard

Er waren geoefende sprekers bij, die beroepshalve vaker een groter gehoor toespreken – zoals Herman van Rompuy – al las hij als enige zijn verhaal voor, maar ook mensen die dat voor de eerste keer in hun leven deden. En bij zowel de geoefende als de ongeoefende spreker raakte er wel eens eentje zijn tekst kwijt. Geen schande, want dat gebeurde Bill Gates ook wel eens.

De verhalen die de sprekers op de rode stip afstaken werden bijna allemaal gekenmerkt door een grote bevlogenheid en kwamen soms recht uit het hart. Veel sprekers spraken over persoonlijke ervaringen en raakten bij de toehoorders een emotionele snaar.

Zoals de 20-jarige student Marc Sollet die met zijn verhaal velen de ogen opende over de impact van dyslexie. En ook Francine Recca, die het lef had het roer in haar leven abrupt om te gooien van drukke zakenvrouw naar zangeres in een band. Of rij-instructeur René van Alphen, die met zijn elastische band de strijd aanbond tegen het restless legs syndrome. En het persoonlijke verhaal van de uit Irak naar Nederland gevluchte arts Firas al Khoury.

De niet persoonlijk getinte presentaties waren daarom niet minder bevlogen, zoals die over de circulaire economie,over Limburgs speltbrood en Limburgse kersen (de enige presentatie in het Nederlands), over een effectievere pesticide waarvan de helft minder nodig is voor gewasbescherming, over het begrijpen en overbruggen van culturele verschillen en een pleidooi voor het afschaffen van bureaucratie, om er maar een paar te noemen.

TEDx Sittard-Geleen
Herman van Rompuy – © Sittard-Geleen.nieuws.nl

De eerste spreker van de dag en de enige die zijn verhaal niet uit het hoofd afstak maar voorlas was professor Herman van Rompuy, de voormalige eerste full-time president van de Raad van Europa en voormalig premier van België.

Hij brak uiteraard een lans voor Europa en wees de aanwezigen op het belang van openheid. Er is volgens Van Ropuy niks mis met patriottisme, maar puur nationalisme is ouderwets en heeft in het verleden altijd tot oorlogen geleid. We moeten geen muren optrekken, maar op alle mogelijke terreinen verbinding zoeken en open staan voor elkaar. Alleen zo dienen we de vooruitgang in Europa. Jongeren – denk aan de afwijzende reactie van de Britse jeugd op de Brexit – begrijpen dat volgens hem heel goed, beter dan velen van de oudere generatie.

 

Openheid, ideeën delen, verbinding zoeken en de mensheid vooruit helpen: dat is precies wat TEDx voor ogen heeft.

Cookieinstellingen