Plan voor aantrekkelijker maken Stationsstraat en Steenweg in Sittard

Foto: InSittardGeleen.nl

De westelijke stadsentree van Sittard wordt vanaf het station gevormd door de aanloopstraten Stationsstraat en Steenweg. Veel mensen die van het openbaar vervoer gebruik maken lopen via die straten naar het stadscentrum.

Om het hoofd te bieden aan de hoge mate van winkelleegstand kunnen ondernemers in deze twee straten eenvoudig de bestemming van hun pand laten aanpassen om er bijvoorbeeld de vestiging van een kantoor, praktijkruimte of atelier mogelijk te maken. Een winkel kan ook een woonbestemming krijgen.

Op initiatief van de gemeente hebben ondernemers en pandeigenaren nu een plan opgesteld om de straten aantrekkelijker en gezelliger te maken: ‘De kracht van diversiteit – Koersdocument – Ambities, kansen, maatregelen en spelregels voor de ontwikkeling van de Steenweg-west/Stationsstraat in Sittard’. Met de uitvoering van dat plan wordt nog vóór de zomer begonnen.

De eigenaar van Verhuis4art op de Steenweg, Walter Willems, formuleert het voorzichtig: “Het westelijke visitekaartje van de stad kan wel een opknapbeurt gebruiken”. Verschillende winkelpanden in zijn straat staan leeg. En er woont bijna niemand. “Natuurlijk zou het mooi zijn als het gebied weer volloopt met nieuwe winkels, maar die tijd ligt definitief achter ons. Het wordt niet meer zoals vroeger. Nu zetten we in op nieuwe functies voor de panden. Bijvoorbeeld een combinatie van wonen en werken. Ondernemers die samen een winkelruimte huren en uitbaten. Verhuurders die de panden ombouwen tot appartementen. De gemeente kent regelingen die dit stimuleren. Dat is goed, daarmee breng je het leven in de straten terug.”

Diversiteit

Marcel Maas knikt. Hij is van plan komend voorjaar met zijn fotostudio te verhuizen van de Helstraat naar de Steenweg. “Dit is een straat met mogelijkheden”, zegt hij. “Er komt nu ook ruimte voor de meer ambachtelijke ondernemers. Walter met zijn kunstenaarsartikelen, een edelsmid, speciaalzaken. Plekken waar dingen gemaakt worden, waar beleving is. Daar voel ik me wel thuis. Nu Ligne open is en er dagelijks meer dan 2.000 studenten door de straat lopen of fietsen, is er opeens meer leven.”

In samenwerking met de gemeente opende Zuyd Hogeschool eind vorig jaar een zogenaamd ‘entrepreneurship lab’ in twee leegstaande winkelpanden aan de Steenweg. En diverse winkelpanden worden met gemeentelijke subsidie verbouwd tot woonunits.

Maar daarmee  is de oorlog nog niet gewonnen.

Daarom riep de gemeente de ondernemers op om samen een plan te maken om de Stationsstraat en de kop van de Steenweg verder te versterken. “Dat hebben we graag gedaan”, zegt Marcel Maas, samen met Martin Wilms en Walter Willems kartrekker in een speciaal opgerichte werkgroep. “Een straat moet gezelligheid uitstralen, léven. Wij hebben nu voorstellen op papier gezet waarmee wij samen met de gemeente verder aan de slag kunnen.”

Voorbeelden

De voorstellen moeten het gebied gezelliger en levendiger maken. Bijvoorbeeld door direct tegen de voorgevel hekjes, bankjes en bloempotten te plaatsen. En fietsers toe te laten. Het is de bedoeling om nog vóór de zomer te starten met de aanpassingen. Na een jaar wordt dan gekeken of de maatregelen effect hebben. “Een proefproject dus dat een voorbeeld kan zijn voor andere straten”, besluit Walter Willems. “Wij denken dat deze straat kan veranderen in een van de gezelligste straten van Sittard. Omdat wonen en werken hier samengaan. Mensen zijn in de zomer ook ’s avonds op straat en in de winter komt er licht uit de woonkamers. Met een leuke aankleding ontstaat intimiteit. Een straat waar je graag bent.”

» Projectplan ‘De kracht van diversiteit’

Cookieinstellingen