Plannen voor Grand Hotel ‘Kleesj’ enthousiast ontvangen

Foto: SGN

Het nieuws dat het gemeentelijk monument aan de Parklaan in Sittard, waarin vroeger het Bisschoppelijk College St. Jozef – in de volksmond ’t Kleesj – was gevestigd, wordt omgebouwd tot luxe hotel heeft tot veel positieve reacties geleid.

Het uit 1907 stammende pand van de voormalige middelbare school was in eigendom van de gemeente Sittard-Geleen en wordt nu voor 1,2 miljoen euro verkocht aan projectontwikkelaar Mulleners uit Echt. Die gaat in zee met de initiatiefnemer, Povse en Timmermans ArchitectenIngenieurs, die de nodige ervaring heeft in de hotelbranche.

Het architectenbureau is opgetogen over het pand, dat voor een hotel een ideale ligging heeft. De locatie in het centrum van de stad is makkelijk te bereiken vanaf de invalswegen. Het bouwwerk heeft van zichzelf al een zekere grandeur en chique uitstraling en het interieur bevat tal van mooie en sfeervolle stijlelementen. Het kan volgens de architect zonder al te veel ingrepen worden omgetoverd in een 4 à 5 sterren hotel met 80 luxe kamers: voormalige klaslokalen waar menige Sittardenaar een belangrijke fase in zijn of haar leven heeft doorgebracht en tal van herinneringen aan heeft krijgen binnenkort een nieuwe bestemming.

Wethouders Meekels en Lebens zijn opgetogen over de verkoop, vooral omdat de komst van een Grand Hotel een kwaliteitsimpuls aan het centrum geeft. Bovendien past een hotel in een dergelijk gebouw perfect in de oude binnenstad van Sittard.

Het hotel gaat straks vier soorten kamers aanbieden: comfort, de-luxe, premium de-luxe en suites. Tevens komen er restaurants, een lounge, een grand café met grote serre en terras aan de zijde van de Parklaan, naast de entree. Verder biedt het hotel straks multifunctionele ruimtes voor vergaderingen, conferenties en andere bijeenkomsten. Daarnaast komen er algemene ruimten en ruimten voor administratie, receptie en personeel. Aan de achterzijde van het hotel wordt mogelijk een nieuwe ruimte voor de keuken gebouwd. De planvoorbereiding voor het hotel start dit jaar en in 2018-2019 moet de uitvoering plaats vinden, oplevering en ingebruikname zijn voorzien medio 2019.

Behalve de metamorfose van het voormalige schoolgebouw tot hotel worden aan de Wieër – achter het hotel – 27 appartementen of 54 studio’s gebouwd. Daarvoor moet dan de huidige parkeergarage aan de Wieër wijken. De parkeerruimte die daarna terugkeert is bedoeld voor gasten van het hotel en bewoners van de nieuwbouw. Voor de realisatie van die nieuwbouw geldt overigens hetzelfde tijdspad als voor het hotel.

Met het project is een totale investering van 13 miljoen euro gemoeid. In de loop van dit jaar wordt bekend welke organisatie het nieuwe hotel gaat exploiteren. Volgens de initiatiefnemers hebben zich daarvoor al meerdere gegadigden gemeld.

Er bestaat groeiende behoefte aan hotelcapaciteit in Sittard-Geleen. Die groei wordt mede veroorzaakt door de ontwikkelingen bij VDL Nedcar en op de Brightlands Chemelot Campus. Door de week zullen er naar verwachting voornamelijk zakelijke klanten te gast zijn. In de weekenden wordt vanzelfsprekend ingezet op het aantrekken van toeristen die een lang weekend in stad of regio willen doorbrengen.

Cookieinstellingen