GGD: sporten op rubbergranulaat is veilig

Foto: Drguttorm [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons

De uitzending van Zembla van 15 februari over rubbergranulaat is geen aanleiding om het eerder gegeven gezondheidsadvies over sporten op kunstgrasvelden bij te stellen. Dat zeggen GGD GHOR Nederland en de GGD’en.

In het programma werd aan de hand van een proef met visjes de veiligheid van het sporten op met rubbergranulaat ingestrooide kunstgrasvelden opnieuw in twijfel getrokken.

Het advies (Pdf, 208 kB) van de GGD blijft evenwel dat sporten op velden met rubbergranulaat veilig en verantwoord is. Op de website van het RIVM vindt u uitgebreide informatie over het onderzoek.

De GGD’en betreuren het dat er nu mogelijk weer maatschappelijke onrust ontstaat door een academische discussie, die allerlei verschillende inzichten oplevert. Zo is het getoonde onderzoek van de VU Amsterdam dat in de uitzending belicht wordt, nog niet ver genoeg gevorderd om er nu een definitieve uitspraak over te doen.

Kern voor de GGD is en blijft het onderzoek van het RIVM en de conclusie dat sporten op velden van kunstgras, ongeacht de samenstelling, gezond is.

Ook ziet de GGD het als taak om burgers en bestuur te informeren over gezondheidsrisco’s. Die zijn en blijven in dit geval zo klein dat er veilig en verantwoord gesport kan worden op deze kunstgrasvelden.

» vragen en antwoorden over rubbergranulaat

Reacties