Sittardse optochthal en wagenbouwers in het nieuws

Zowel in het Jeugdjournaal als in het Journaal werd donderdagavond aandacht besteed aan een gevolg van de vergrijzing en ontgroening in Zuid-Limburg.

Medewerkers van beide programma’s bezochten woensdag en donderdag de optochthal in Sittard om daar vast te stellen dat er vooral door ouderen wordt gebouwd aan carnavalswagens.

Het Optochkommitee Zitterd (OKZ) erkent dat er sprake is van een toenemende vergrijzing in het bestand van ‘waageboewesj’, de mannen en vrouwen die elk jaar opnieuw voor hun buurt of vereniging een carnavalswagen bouwen die meetrekt in de grote optocht van de Marotte-stad.

Om ook in de toekomst carnavalswagens te kunnen blijven bouwen is dan ook vers bloed nodig. Daarom is het OKZ de afgelopen jaren gestart met een ‘kèrkes’-project, waarmee men op basisscholen jonge leerlingen wil enthousiasmeren om de wagenbouwers van de toekomst te worden. Ze bouwen onder begeleiding van ervaren wagenbouwers aan een eigen karretje waarmee ze aanstaande zondag mee zullen trekken in de Kinderoptocht.

Ook in het radioprogramma op 538 – Evers staat op – kwam het onderwerp vanochtend vroeg voorbij.

Reacties