Eerste Sjpaspas voor Marotteprins Bart II

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vrijdagmiddag werd in Tapperie de Gats op de Markt in Sittard de eerste Sjpaspas officieel aangeboden aan regerend stadsprins Bart II van Sittard.

De Sjpaspas is het nieuwe betaalmiddel tijdens carnaval op de Markt in Sittard. Het oplaadbare kaartje vervangt de consumptiepenningen en kan vanaf zaterdag worden aangeschaft bij de kassa op de Markt.

Het plastic betaalkaartje kost twee euro en kan op verschillende manieren worden opgeladen: bij een kassa met contanten of pinpas, maar ook thuis vanachter de pc of op elk moment waar dan ook met behulp van de speciale gratis Sjpaspas-app. Je kunt op elk moment het aantal consumptie-credits bekijken via de app of bij een van de betaalterminals op de Markt: bij de kassa, de tappunten of in de café’s.

Uit de reacties op Facebook valt af te lezen dat velen het kaartje beslist zien zitten, maar ook dat een aantal mensen nogal sceptisch staat tegenover het nieuwe betaalmiddel.

Zo valt men over de aanschafprijs van 2 euro en het feit dat men bij het terug laten storten van het tegoed dat na carnaval nog op de kaart staat (terugbetalen kan van 1 tot 10 maart) voor administratiekosten de prijs van een consumptie – €2,30 – kwijt is.

Op zich kritiek die je op voorhand zou kunnen verwachten. Desondanks is het een behoorlijke verbetering ten opzichte van voorgaande jaren, want in het verleden kon je de penningen die na carnaval over waren niet inwisselen voor contanten. Had je na carnaval bijvoorbeeld nog 7 of 10 penningen over, dan was dat jammer maar helaas. Nu krijg je er per saldo 6 of 9 terugbetaald. En verder is de pas zelf langer houdbaar dan één jaar; volgend jaar is dezelfde pas met carnaval opnieuw oplaadbaar en bruikbaar en hoef je dus niet opnieuw een pas aan te schaffen.

Anderen vragen zich af waarom er niet gewoon contactloos met de eigen bankpas kan worden betaald. Ook daaraan kleven bezwaren, omdat veel mensen de functionaliteit van het contactloos betalen hebben geblokkeerd. En jongeren, die nog geen bankkaart hebben, kunnen dan op de Markt geen consumpties afrekenen. Bovendien maakt het systeem van de Sjpaspas het aanleggen van een potje eenvoudig mogelijk. Dat zie je met een bankkaart beslist niet gebeuren.

Tenslotte is een goede administratieve afhandeling voor de horeca van belang en is die met de Sjpaspas een stuk overzichtelijker. Van elke consumptie die tijdens carnaval wordt gebruikt wordt namelijk een bedrag gereserveerd waarmee de gratis toegankelijke activiteiten op de Markt worden bekostigd. Daardoor wordt bijvoorbeeld het Kanon van ’t Balkon mogelijk gemaakt.

Het zal voor iedereen een kwestie van wennen zijn en daarnaast zijn de soepelheid en betrouwbaarheid waarmee het systeem in de praktijk werkt bepalend voor het succes ervan. “Deze technologie heeft zich keer op keer bij grote evenementen bewezen”, zegt een woordvoerder van horeca Markt. “Het bedrijf dat het systeem hier neerzet is dan ook absoluut niet bang dat het hier niet zou functioneren. Dat neemt niet weg dat we het als horeca van de Markt zelf evengoed best spannend vinden.”

De Sjpaspas is vanaf zaterdag 18 februari 11:00 uur en op zondag 19 februari (Kinderoptocht) te koop bij de Sjpaspaskassa op de Markt in Sittard. Van maandag 20 februari tot en met donderdag 23 februari overdag is de pas te koop bij de volgende voorverkoopadressen: Hotel De Limbourg – Café Schtad Zitterd – Café Bloem – Café Ich&Dich – Tapperie De Gats. Op de voorverkoopadressen kan op deze dagen alleen met pin worden betaald.

Vanaf donderdagavond 23 februari tot en met dinsdag 28 februari is de Sjpaspas te koop bij de kassa’s op de Markt. Daar kan dan met pin en contant worden betaald. U kunt daar uw pas ook laten opwaarderen. Opwaarderen van de Sjpaspas kan ook in de meeste café’s, maar daar alleen middels een pin-betaling. Voor uw gemak kunt u de Sjpaspas ook thuis vanachter de laptop opwaarderen, of met de gratis Sjpaspas-app.

Bij Werk aan de Winkel aan de Putstraat 30 in Sittard is overigens een rood-geel-groen bewaarhoesje voor de Sjpaspas te koop.

Reacties