GOB wil steun voor namenmonument Holocaust in Amsterdam

Settela Steinbach, Holocaustslachtoffer uit Buchten.
Settela Steinbach, Holocaustslachtoffer uit Buchten.
Foto: CC0

Er komt, ruim 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, een monument voor de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Op het monument worden de namen van die slachtoffers – Joden, Sinti en Roma – aangebracht.

Namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen, of die zijn omgekomen bij transporten en dodenmarsen en van wie geen graf bekend is.

Het monument wordt geplaatst in een plantsoen in de Weesperstraat, onderdeel van de oude Jodenbuurt van Amsterdam. Het monument wordt ontworpen door architect Daniel Libeskind, zoon van Holocaustoverlevenden.

Met dit momument krijgen 102.000 mensen die nooit een graf kregen een plek waar zij nu mét naam herdacht kunnen worden. Daarbij is een monument met zoveel namen ook een blijvende waarschuwing voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben.

Om dit initiatief te ondersteunen kunnen de namen die op het monument komen te staan voor een bedrag van 50 euro per naam worden geadopteerd. Veel gemeenten in het land hebben al besloten om de namen van hun inwoners die tijdens de Holocaust werden weggevoerd en omkwamen te adopteren. Politieke groepering GOB zou graag zien dat ook de gemeente Sittard-Geleen de namen van de uit onze gemeente gedeporteerde Joden, Roma en Sinti adopteert en heeft daartoe een initiatiefvoorstel ingediend.

Cookieinstellingen