Phil-echtpaar koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen

Karin Colaris en Gangolf (Skip) Schiffler en hun 4 kinderen.
Karin Colaris en Gangolf (Skip) Schiffler en hun 4 kinderen.
Foto: SGN

In de ochtend van woensdag 26 april, een dag voorafgaand de viering van Koningsdag, vond de jaarlijkse Lintjesregen plaats.

Het werd ditmaal een bijzondere dag voor de Philharmonie Sittard die maar liefst twee van haar leden, Karin Colaris (51) en Gangolf Schiffler (54), in schouwburg De Domijnen gedecoreerd zag worden voor hun bijzondere activiteiten voor de maatschappij. De Philharmonie biedt haar beide leden op woensdagavond een feestelijke ontvangst aan op het repetitielokaal aan de Gats 1A van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Hieronder doet de Philharmonie een doekje open over hun twee gedecoreerde leden.

Lintjesregen bij Philharmonie Sittard
Karin Colaris speelt sinds 1986 als trompettiste bij de Philharmonie. Vanaf het begin van haar lidmaatschap bood en biedt ze ontelbare malen per jaar de helpende hand (zowel op huishoudelijk, logistiek als muzikaal gebied) in de voorbereiding van uitvoeringen en activiteiten van de harmonie.Sinds begin jaren negentig geeft Karin middels ‘Music for Kids’ muziekonderwijs aan jonge kinderen en is ze tevens voorzitter van de commissie jeugd & opleidingen van de harmonie. Ook is ze dirigente van de jeugdharmonie van de Phil en schrijft en bewerkt ze de bladmuziek zodat deze speelbaar is voor deze jeugdige muzikanten. Verder schrijft ze de bladmuziek voor de Sittardse kapel Trööt in de Göot en heeft ze de ‘Zittesje Kènjer Kapel’ opgericht, een carnavalsjeugdorkest dat is samengesteld uit jeugdleden van verschillende Sittardse muziekverenigingen.

Daarnaast is Karin al meer dan 12 jaar lid van de kerkbestuur en is zij muzikaal actief op diverse plaatsen in de regio bij Dodenherdenkingen en Klaproosdag. De voordracht voor de koninklijke onderscheiding wordt dan ook door het Rooms Katholieke Kerkbestuur alsmede de Stichting Oorlogsgravencomité Sittard ondersteund.

Gangolf Schiffler is sinds 1979 lid van de Philharmonie en speelt trombone. Door zijn vrienden van de ‘Trööt in de Gööt’ werd hij overgehaald om lid te worden van ‘de Phil’. Bij de start van zijn lidmaatschap woonde Gangolf in de Duitse Selfkant en bij zijn entree bij de harmonie kreeg hij dan ook al snel de, makkelijker uit te spreken, koosnaam Skip.

In de loop der jaren is Skip uitgegroeid tot een van de dragende figuren binnen de vereniging. Sinds 1988 maakt hij deel uit van het bestuur, waarvan de laatste 19 jaar als vice-president. Ook is hij sinds 1993 ‘marsleider’ van de harmonie hetgeen betekent dat hij de muzikale leiding heeft wanneer de harmonie op straat – marcherend – musiceert.

Zonder andere actieve leden binnen de vereniging tekort te doen is er geen activiteit of aandachtsveld van de Philharmonie te benoemen waar Skip geen rol in speelt. Of het nu gaat om de muziekcommissie, het muzikale beleid binnen de vereniging of de contacten met verenigingen en muzikanten buiten de regio. Waar nodig regelt hij solisten bij concerten, vervanging van individuele muzikanten en regelt hij de aanschaf van bladmuziek en partituren voor de vereniging.

Ook bewaakt en onderhoudt hij het historisch erfgoed van de vereniging. Zo houdt hij het originele houten tableau uit 1926 met de namen van bestuursleden en muzikanten van de Philharmonie up-to-date en ontwierp hij bij het 110-jarig bestaan van de vereniging in 1997 een nieuw drapeau (vaandel) waarbij hij tot in detail historisch verantwoorde kleuren en symbolen verwerkte. Naast bij ‘zijn eigen’ Philharmonie speelt Skip regelmatig bij muziekverenigingen uit de regio als gastmuzikant en is hij spelend lid bij de fanfare Sint Caecilia Guttecoven. In ensembleverband luistert hij samen met zijn echtgenote Karin en hun vier kinderen (allen lid van de Philharmonie en samen vormen ze het Schiffler Sextet) meerdere malen per jaar kerkelijke vieringen en themabijeenkomsten van verenigingen op.

Behalve op muzikaal gebied is Gangolf voor de Philharmonie actief als bestuurslid van de Stichting Huisvesting Philharmonie. Naast het bestuurlijke werk assisteert hij bij diverse technische ingrepen en verbeteringen. Tot slot is Skip bestuurslid van de Sociëteit Vrienden van de Philharmonie en helpt als zodanig mee de vereniging financieel gezond te houden.

De kwaliteiten van Skip en zijn enthousiaste en onbaatzuchtige inzet voor de gemeenschap blijven in het Sittardse niet onopgemerkt. Skip ontwierp en vervaardigde belangeloos een nieuwe ceremoniestaf voor Stadscarnavalsvereniging de Marotte en maakt sinds enkele jaren deel uit van het collectantencollege van de Sittardse binnenstadsparochie.

Cookieinstellingen