De Kolonie in Geleen: wie heeft er informatie?

29 apr 2017, 14:47 Nieuws
javastraat geleen beeldcitaat
beeldcitaat Google

Onder leiding van initiatiefnemer Dick Rozing en historicus Michael Bremmers werken verschillende auteurs aan een boek over de Nederlandse Indische buurten, zowel Oost-Indische als West-Indische.

Daarvoor is het project Indische Buurten gestart, dat uit een aantal deelprojecten bestaat: eenboek,community art,educatiemateriaalen eenwebsite. De projectgroep doet een beroep op inwoners van gemeenten in Nederland om foto's en verhalen over Indische buurten door te spelen.

Daarom bij deze op verzoek van het project Indische Buurten een oproep aan (oud-)inwoners van Geleen die de Indische buurt hebben gekend of die er hebben gewoond, of nog wonen in wat er van de buurt over is.

De Javastraat en de Surinamestraat, dat is er vandaag de dag nog over van 'De Kolonie' in Geleen. Begin twintigste eeuw telde deze buurt echter veel meer straatnamen vernoemd naar delen van het Nederlandse koloniale rijk. De naam 'Kolonie' die de wijk in Geleen had, slaat hiermee niet alleen op de wat afgelegen situering ten opzichte van de gemeente, maar ook op een gedeelte van de straatnamen. Met de teloorgang van de Nederlandse mijnbouw, de buurt lag vlakbij Staatsmijn Maurits en huisvestte veel mijnwerkers, kwam er ook een einde aan de Indische buurt die in de periode 1965-1975 is gesaneerd.

Vanuit het project Indische Buurten is er al contact geweest met Heemkundevereniging Geleen. Daarnaast is men op zoek naar aanvullend fotomateriaal en verhalen uit en over de 'De Kolonie'. Heeft u of uw familie in 'De Kolonie' gewoond of woont u er nog steeds? Neem dan contact op met het projectteam via[email protected]. Zij zijn erg benieuwd naar foto's en verhalen van (voormalige) bewoners van de wijk en zouden deze graag gebruiken voor het boek 'Indische buurten in Nederland'. Alvast bedankt!

[caption id="attachment_102712" align="alignnone" width="1200"]

auw kolonie 003 geleen
De Kolonie, Geleen