Ontmoeting met gitanos, Roma en woonwagenbewoners

Foto: De Domijnen

Schrijfster Mariët Meester en haar partner, de kunstenaar Jaap de Ruig, zijn echte reizigers. Begin jaren tachtig trokken ze rond in een woonwagen met een paard ervoor.

Vandaar hun fascinatie met de van oorsprong nomadische zigeunervolken. Sinds de val van het communisme in 1991 bezoeken zij de Roma in Roemenië. Meester schrijft erover en De Ruig maakt foto’s en creatieve documentaires. Op 28 mei vertellen zij u bij De Domijnen persoonlijk over hun ervaringen.

De TribuneZondag 28 mei geeft schrijfster Mariët Meester een lezing over haar nieuwste boek De tribune van de armen, dat zich afspeelt in Andalusië. De lezing vindt plaats in Bibliotheek Ligne te Sittard, aanvang 14:00 uur.

Terwijl ze met een ezeltje van Sevilla naar Granada trok, deed Mariët Meester een raadselachtige ontdekking: tijdens een van de paasprocessies in de Semana Santa wordt elk jaar een veroordeelde crimineel vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Meester groeide zelf op in de gevangeniskolonie Veenhuizen. Hier wilde ze meer van weten. Ze vestigt zich in Málaga-stad tussen de gitanos en schetst het leven in Andalusië. De tribune van de armen gaat over een eeuwenoud ritueel en het zoeken naar troost en menselijkheid.

Aansluitend aan de lezing krijgen bezoekers de unieke kans om op de laatste dag van de expositie Over de Grens in museum Hedendaagse Kunst te Ligne rondgeleid te worden door de kunstenaar zelf. Speciaal voor De Domijnen maakte Jaap De Ruig een videoportret van woonwagenbewoners – ‘reizigers’ – uit de omgeving van Sittard. Hun miniatuurwoonwagens belichamen de nostalgie naar een reizend bestaan. Aanvang van de rondleiding is 15:30 uur.

De lezing van Mariët Meester is gratis toegankelijk. De rondleiding door Jaap de Ruig is eveneens gratis, u hebt wel een toegangskaartje voor het museum Hedendaagse Kunst nodig. De entree bedraagt € 6,00, met museumjaarkaart gratis.

» meer informatie

Cookieinstellingen