Vijfde Geheime Tuinen Festival – tijd voor bezinning

Er was van alles te beleven, te zien of om bij stil te staan, tijdens het vijfde Geheime Tuinen Festival dat afgelopen zondag in Sittard werd gehouden.

“Kom horen, proeven, ruiken, voelen en kijken”, zo luidde de tekst op de programmafolder van het festival. Dat kon in het Mariapark, de Jardin d’Isabelle, de Ursulinentuin, de Jardin des Roses en de tuin van Agnetenberg. Er waren wandelingen, er was muziek en er werd kunst gemaakt en tentoongesteld. En er was ruimte voor bezinning.

Een ideale omgeving om even bij je eigen gedachten stil te staan vind je vooral in de voormalige – tot bezinningstuin omgetoverde – Ursulinentuin, waar overigens een bijzonder krachtig bloemrijk mengsel zo onbezonnen hard is gegroeid dat je het zicht op de oude fruitbomen zo goed als ontnomen wordt.

Voorafgaande aan het vijfde Geheime Tuinenfestival besteedde een klas van basisschool De Baandert aandacht aan het thema bezinning en bezocht daarvoor de nabij gelegen Jardin d’Isabelle en de Ursulinentuin. Ze leerden dat het goed is om af en toe stil te staan bij bepaalde gebeurtenissen. Dat kan iets heel persoonlijks zijn, maar ook iets in een groter verband, zoals een herdenking van bijvoorbeeld de Joodse oorlogsslachtoffers, waarvoor een herdenkingsmonument in de Ursulinentuin is geplaatst.

Tijdens het festival was de klas zelf ook symbolisch aanwezig. De kinderen hadden maskers gemaakt en die keken, geprikt op bamboestokken, allemaal richting het voormalige Ursulinenklooster.

Geheime Tuinen
Maskers in de Ursulinentuin – “Vandaag kijken de leerlingen symbolisch terug naar de Ursulinen en naar de meisjes die hier onderwijs hebben genoten. Leerlingen van toen en nu die naar elkaar omzien.”

Haiku: aanzet tot bezinning

Vlak naast de maskers wapperden een aantal papieren vellen aan een waslijn. Op die vellen bleken Haiku’s te staan, korte gedichtjes bestaande uit drie regels tekst met 5, 7 en 5 lettergrepen. Daarnaast, gewapend met een viltstift en een open blik, Bernadette van Os. Zij sprak voorbijgangers aan en nodigde hen uit om samen met haar een Haiku te maken. “De Haiku nodigt uit om over dingen na te denken en die kernachtig de vervatten in drie regeltjes tekst. Het heeft mij vaak geholpen om zaken duidelijk te krijgen of een plek te kunnen geven,” zegt ze.

Protest: oproep tot bezinning

Een dringende oproep tot bezinning was er €k tijdens het Geheime Tuinen Festival. Bezoekers van het oudste volkstuinencomplex van Nederland, ingeklemd tussen Paardestraat, Fort Sanderbout en de President Kennedysingel, konden een petitie tekenen tegen het verdwijnen van een deel van die tuinen. Die zouden volgens een plan van de gemeente plaats moeten maken voor de terugkeer van water in de voormalige stadsgracht en een aan te leggen fietspad.

Geheime Tuinen
Volkstuinen
Cookieinstellingen