Grote belangstelling bij heropening Kasteel Limbricht

Donderdagavond vond onder zeer grote belangstelling de feestelijk heropening plaats van de kasteelboerderij van Kasteel Limbricht, die nu verdergaat onder de naam Landgoed Kasteel Limbricht.

Ondernemer Igor Stel uit Holtum – “het kasteel ligt haast in mijn achtertuin” – kent het kasteel en Limbricht zeer goed en was bijzonder trots dat hij van de Stichting Kasteel Limbricht de kans kreeg om de kasteelboerderij de komende jaren te mogen exploiteren. De afgelopen drie maanden heeft hij het complex in samenwerking met ontwerper Koen Savelkoul van Ontheroad Creatives een fikse make-over laten gegeven.

Er is hard gewerkt om de kasteelhoeve een frisser imago te geven. “De verbouwing is 4 minuten geleden afgerond,” zo liet hij het publiek dat zich op de lange toegangsbrug en op de Allee voor de nog gesloten poort had verzameld gekscherend weten.

Igor Stel spreekt zijn gasten toe: “ik had niet durven dromen dat jullie met zovelen zouden komen, vanavond”.

Als dank aan de Stichting Kasteel Limbricht liet Stel een replica maken van het bronzen Mariaklokje, dat vroeger in het kasteel hing en dat zich momenteel in de grote Salviuskerk bevindt.

In 1993 speelde de toen 15-jarige Igor tijdens de viering van Sittard 750 Stad mee in de voorstelling De Heks van Limbricht van Herman Veugelers, een toneelstuk dat handelde over Entgen Luyten, die in juli 1674 op last van de schout en schepenen van Limbricht werd aangehouden op beschuldiging van “hexerei oder quaede Zauberei”. Op 9 oktober van dat jaar werd zij dood – ze was gewurgd – in de kerker van het kasteel gevonden. Entgen was het laatste slachtoffer van de heksenvervolgingen in Nederland.

Tijdens de uitvoering van het toneelstuk was Peter Luyten – een afstammeling van een broer van Entgen Luyten – een van de toeschouwers. Vrijdagavond gaf hij, voordat de kasteelpoort open ging, een korte beschouwing over de historie van het kasteel en de geschiedenis van Entgen. Hij prees daarin ook Igor Stel, die in zijn ogen vanwege zijn historisch besef een waardige uitbater van Landgoed Kasteel Limbricht is. Vervolgens luidde hij de nieuwe klok en gingen de poorten open. Op het middenterrein werden de gasten verwelkomd door de Limbrichtse schutterij St.-Salvius.

Behalve achter Landgoed Kasteel Limbricht is Igor Stel ook de man achter de Entertrain Group, Avonturenpark Valdeludo en All In in Echt.

Kasteel Limbricht

Reacties