Limburgse Schaatsvrienden verbijsterd over sluitingsscenario ijsbanen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Schaatsvereniging Limburgse Schaatsvrienden heeft met verbijstering kennisgenomen van de resultaten van een onderzoek naar de toekomst van de zwembaden en ijsbanen in de gemeente Sittard-Geleen.

Dat laat voorzitter Jan de Koning van de schaatsvereniging middels een persbericht weten als reactie op een bijeenkomst in het gemeentehuis in Geleen. Daar werden donderdagavond de resultaten van het in opdracht van de gemeente verrichte onderzoek kort gepresenteerd.

Eén van de genoemde opties – scenario’s  of denkrichtingen – is dat na 2020 de 400-meter ijsbaan van Glanerbrook in Geleen wordt gesloten. Ook de toekomst van de ijshal is daarbij onzeker.

“Wij hadden met allerlei scenario’s rekening gehouden, maar het helemaal sluiten van een schaatsbaan in Zuid-Limburg hoorde daar niet bij”, zegt voorzitter Jan de Koning van de Limburgse Schaatsvrienden. “Het kan toch niet waar zijn, dat er in de hele regio en zeg maar de Euregio, géén ijsbaan is voor langebaanschaatsers. Wij hebben leden uit de hele regio Midden- en Zuid Limburg, uit België en Duitsland”, aldus een aangeslagen De Koning na afloop van de presentatie van het onderzoeksrapport.

In het onderzoek naar de toekomst van het zwemwater en het ijs in de gemeente Sittard-Geleen is ook de vereniging Limburgse Schaatsvrienden ondervraagd. De Koning: “Wij vertegenwoordigen een grote groep schaatsers. Het zou de doodsteek voor onze vereniging betekenen als er geen plek meer is om onze geliefde sport uit te oefenen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

De gemeente wil in de toekomst minder geld steken in de huidige drie zwembaden: Het Anker in Born, De Nieuwe Hateboer in Sittard en Glanerbrook in Geleen. Laatstgenoemde accommodatie heeft ook ijsbanen en daarom zijn die ijsbanen ook in het onderzoek betrokken. Bovendien loopt het contract met exploitant Laco over drie jaar af. Er is een opzegtermijn en daarom wil de gemeente een beslissing nemen over hoe het verder moet met die accommodatie.

“Ik heb begrepen dat het college van B&W en een gemeenteraadscommissie zich na de vakantie gaan buigen over het onderzoeksrapport en de uitkomsten. Wij richten ons nu op de politiek en hopen dat daar veel gezond verstand aanwezig is om te voorkomen dat het langebaanschaatsen helemaal uit Limburg verdwijnt”, meldt De Koning.

Er circuleren allerlei scenario’s om bijvoorbeeld de huidige drie zwembaden te sluiten en een nieuw complex te bouwen in de Sportzone Limburg. “Ik heb in de enquête van de onderzoekers in elk geval ook alternatieven aangedragen, bijvoorbeeld om een ijsbaan voor de langebaan te integreren met een ijshockeyhal. Daarvan heb ik niets teruggezien in de plannen”, aldus voorzitter De Koning van Limburgse Schaatsvrienden.

Reacties