Meten van arteriële vaatstijfheid kan nu binnen 2 minuten

StiffnoGraph
Foto: StiffnoGraph

Was er eerder een groot en duur apparaat nodig om bij patiënten de stijfheid van hun bloedvaten te meten, sinds kort kan het binnen 2 minuten met een nieuw medisch apparaat, de ‘StiffnoGraph’.

Risicofactor

“Arteriële stijfheid is een belangrijke risicofactor voor morbiditeit en mortaliteit. Verstijving van de bloedvaten is weliswaar een natuurlijk proces bij het ouder worden, maar er zijn vele factoren die resulteren in versnelde verstijving of zelfs verkalking. Sommige daarvan zijn niet te verhelpen, zoals ouder worden. Maar andere factoren kunnen we door leefwijze en voeding beïnvloeden. Dankzij nieuwe technologie en toegepast wetenschappelijk onderzoek kunnen veel patiënten na bijvoorbeeld geconstateerd hart-vaatlijden gemonitord en behandeld worden”, aldus drs. Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK Innovation in Life Science.

Tot op heden kon de elasticiteit van bloedvaten alleen worden gemeten met grote, dure apparatuur in ziekenhuizen. Om de meting dichter bij de patiënt te brengen heeft VitaK, een spin-off van de Universiteit Maastricht, onder de leiding van Associate Professor dr. Cees Vermeer de ‘StiffnoGraph’ ontwikkeld, een nieuw draagbaar medisch apparaat. Dankzij de StiffnoGraph kunnen zorgverleners binnen 2 minuten, op niet-invasieve wijze, de kwaliteit van de grote bloedvaten (o.a. de aorta) meten en de verstijving van de slagaderen monitoren.

Op basis van de verkregen uitslag en het medisch dossier van de patiënten/cliënten kan de zorgverlener de nodige medische stappen ondernemen en met behulp van de “Vermeer Index” gerichte voedingsadviezen geven.

“Vaatverstijving is het resultaat van verkalking, afbraak van elastine en veranderingen in de gladde spiercellen van de vaatwand. Er zijn veel factoren die deze processen beïnvloeden. In de afgelopen decennia heeft VitaK uitgebreid onderzocht welke risicofactoren bijdragen aan vaatverstijving en hoe een verbeterde voeding kan zorgen voor het elastisch houden van de vaatwand. Naast studies in onze eigen laboratoria werden in samenwerking met vooraanstaande universiteiten en ziekenhuizen in heel Europa tienduizenden personen onderzocht en werden verbanden tussen voeding en cardiovasculaire aandoeningen aangetoond. Uit dat onderzoek bleek dat de drie belangrijkste risicofactoren voor verlies van vaatelasticiteit en de daarmee samenhangende cardiovasculaire sterfte zijn: leeftijd, roken en een subklinisch vitamine K-tekort”, aldus dr. Cees Vermeer, wetenschappelijk directeur van VitaK.

Doelgroepen

De StiffnoGraph is vooral bedoeld voor meting bij patiënten c.q. cliënten met bestaande hart- en vaatziekten, maar zeker ook voor hoog-risico groepen zoals ouderen, diabetici en nierpatiënten. Het apparaat is bedoeld voor gebruik door professionals in de gezondheidszorg, zoals huisartsen, sportartsen, orthomoleculair geneeskundigen, alternatieve artsen, fysiotherapeuten, diëtisten, e.d.

StiffnoGraph

Dit is een Point-Of-Care (POC) systeem / in vitro diagnostisch apparaat dat uiterst eenvoudig is te bedienen. Behalve de Arterial Stiffness score (van 1 tot 6) worden ook de zuurstof saturatie (SpO2) en de hartslag nauwkeurig weergegeven. Het apparaat wordt geleverd samen met een handboek geschreven door dr. Vermeer waarin niet alleen een handleiding voor het apparaat wordt gegeven maar ook een overzicht van 21 factoren die bijdragen aan de verstijving van onze bloedvaten. Bovendien bevat het handboek een tabel waarin de Vermeer Index, t.b.v een voedingsadvies is uitgewerkt.

VitaK

VitaK Innovation in Life Science is een spin-off van de Universiteit Maastricht en heeft een jarenlange ervaring in het klinisch-wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe klinisch-diagnostische testmethoden. De toepassing daarvan in onze Care lijn vindt plaats op basis van gepatenteerde concepten. Momenteel zijn de wetenschappers van VitaK bezig met het ontwikkelen van de “CardioCare” en de “Nephro-K”, twee POC systemen die specifiek gericht zijn op respectievelijk hartpatiënten en patiënten met chronisch nierlijden.

'

Reacties

article
109297
Was er eerder een groot en duur apparaat nodig om bij patiënten de stijfheid van
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20170721/meten-arteriele-vaatstijfheid/
2017-07-21T13:29:42+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2017/07/21132753/stiffnograph.jpg
StiffnoGraph, vaatstijfheid
Nieuws