Veel nieuwsgierigen bij hooibrand Cannerberg

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De smeulende hooibrand in de Cannerberg, die nu al bijna een week voor overlast zorgt in de omgeving van Kanne en Chateau Neercanne bij Maastricht, trekt dagelijks de nodige toeschouwers.

Ze worden op ruime afstand van de ingang van de grotten gehouden. De Belgische politie heeft de weg middels dranghekken afgezet en ziet erop toe dat niemand dichterbij komt.

De brandweer is inmiddels begonnen met het weghalen van smeulend hooi uit de grotten bij Maastricht. Na een inspectie van de gangen op loszittend gesteente ging een grijper de mergelgrot in.

Het tegen vallend gesteente beschermde voertuig haalt hooi en stro uit de gangen. Buiten wordt dat afgeblust, op een vrachtwagen geladen en naar een hoger gelegen wei gebracht. Daar wordt het smeulende hooi definitief geblust.

Tientallen brandweerlieden en andere hulpverleners zijn ingezet om de klus te klaren. Tijdens het werk blijven mijndeskundigen en brandweermensen de gangen op loszittend gesteente controleren. Het blussen kan enkele dagen in beslag nemen, want er ligt een aanzienlijke hoeveelheid hooi en stro in de grot. Bij het uitbreken van de brand was dat zo’n 800 kuub.

Om het zicht in de gangen te verbeteren is een grote ventilator voor een van de ingangen gezet. De weggeblazen rook komt via een andere ingang naar buiten. Daardoor neemt de rookoverlast voor de omgeving wel toe. Mensen moeten ramen en deuren gesloten houden.

Cookieinstellingen