Gemeenten in actie tegen het gebruik van valse inschrijfadressen

Stadswinkel Geleen
Stadswinkel Geleen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Fraudehelpdesk.nl meldt dat er momenteel websites actief zijn waar mensen een ‘inschrijfadres’ kunnen afnemen.

Met een fictief adres kunnen bedrijven of personen zich als huurder of bewoner inschrijven op een Nederlands adres, zonder dat ze daar daadwerkelijk zijn gevestigd. Vervolgens kan men dan bijvoorbeeld een beroep doen op sociale voorzieningen of op het eigen adres uit het zicht van de overheid blijven.

Deze handelwijze is wettelijk niet toegestaan. Wie zich ervan bedient maakt zich schuldig aan valsheid in geschrifte.

De sites die de adressen aanbieden doen dat doorgaans via valse huurcontracten. Daarbij worden vaak adressen van woningen gebruikt, die op makelaarssites te koop of te huur worden aangeboden. Met het valse huurcontract probeert de afnemer zich dan bijvoorbeeld in te schrijven in de betreffende gemeente. De echte bewoners op het in het contract genoemde adres weten van niets, hebben daar dan ook geen toestemming voor gegeven en kunnen zo voor verrassingen komen te staan.

Verschillende gemeenten hebben inmiddels aangifte van deze adresfraude gedaan. Eind 2015 ondernam het Ministerie van Binnenlandse Zaken ook al actie tegen adresfraude.

Een ‘inschrijfadres’ is volgens de wet niet toegestaan. Een inwoner van Nederland is verplicht zich bij de gemeente te laten registreren op het adres waar hij woont.

Gemeentes of de bewoners/eigenaren van de woningen die merken dat hun adres door anderen werd misbruikt kunnen aangifte doen bij de politie.

» Kan ik mijzelf laten inschrijven op een briefadres?
» Wanneer moet ik mij in de Basisregistratie Personen (BRP) laten inschrijven als ingezetene?

Cookieinstellingen