Krombroodrapen binnenkort nationaal immaterieel cultureel erfgoed

Foto: Krombroodrapencomité

Wat hebben het Krulbollen in Zeeuws-Vlaanderen, het Metworstrennen in Boxmeer, de kortebaandraverij in Stompwijk en het Krombroodrapen in Sittard met elkaar gemeen?

Helemaal niks… behalve dan dat ze zijn ze te vangen onder een gezamenlijke noemer, en wel die van het immaterieel cultureel erfgoed van Nederland.

Wat is dat, immaterieel erfgoed?

“Immaterieel erfgoed omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis en/of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.”

Een wezenlijk kenmerk is dat dit erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het behoort tot de basis van een gemeenschap. Immaterieel erfgoed is ‘dynamisch, levend erfgoed’.

Met gepaste trots laat de Stichting Krombroodrapen Sittard weten er in te zijn geslaagd om het Krombroodrapen als eerste traditie binnen de gemeente Sittard-Geleen opgenomen te krijgen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

Deze opname vindt in het bijzijn van genodigden officieel plaats op zaterdag 16 september in het Mariapark, Oude Markt 16 in Sittard.

Tijdens deze bijeenkomst zal de Stichting Krombroodrapen Sittard haar drijfveer voor opname van het Krombroodrapen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland toelichten. Verder zijn er toespraken door een representant van de gemeente Sittard-Geleen en van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, waarna de officiële handeling van opname in de Inventaris zal plaatsvinden.

De ter gelegenheid van deze belangrijke mijlpaal voor de traditie van het Krombroodrapen in het Mariapark ingerichte expositie is vanaf dat moment geopend.

Cookieinstellingen