Pop-Up Church – start van een nieuwe kerk in Sittard

Na de zomervakantie, op zondag 3 september, gaat er een nieuwe kerk van start in het centrum van Sittard.

Vanaf 3 september a.s. verandert het Forum aan de Engelenkampstraat in Sittard iedere eerste zondag van de maand in Pop-Up Church. Pop-Up Church is een eigentijdse christelijke kerk die samenkomsten organiseert die voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Ondanks de trend dat kerken leeglopen en kerken moeten sluiten zien de organisatoren van Pop-Up Church een nieuwe kerk in Sittard helemaal zitten. “Ook in deze tijd bestaan er nog kerken die groeien en bloeien”. In de ogen van de initiatiefnemers van Pop-Up Church vormen zij zo’n kerk. Pop-Up Church wil op een manier die past bij de deze tijd de boodschap van het christelijk geloof bekend maken onder een breed publiek.

“Om die reden hebben we gekozen voor een bekende locatie midden in Sittard” zegt Jacob Jan Paauwe, initiator en deel van het leidersteam van deze kerk. “De kerk hoort een positieve boodschap van ‘goed nieuws’ te brengen. Helaas laat de kerkgeschiedenis vaak iets anders zien”

Pop-Up Church is een kerk waar mensen van alle leeftijden welkom zijn, jong en oud. Voor baby’s en kinderen in de basisschoolleeftijd zijn naast de centrale samenkomst aparte voorzieningen geregeld. Baby’s en kinderen tot vier jaar worden desgewenst opgevangen in speciaal daarvoor ingerichte ruimten in het Forumtheater. Voor kinderen van de basisschoolleeftijd wordt op loopafstand een complete basisschool gehuurd waar een speciaal programma voor kinderen wordt georganiseerd. Een animatieteam samen met twee reuzeneekhoorns – die luisteren naar de namen Uppie & Duppie – zorgen ervoor dat kinderen een te gekke ochtend hebben met elkaar. “We willen ervoor zorgen dat ook jonge ouders onze samenkomsten zorgeloos kunnen bezoeken”, aldus Paauwe.

Pop-Up Church

“We vinden het ook belangrijk dat Pop-Up Church nauw verbonden is met stichting Helpcenter”, zegt Bart Havenaar. Stichting Helpcenter is een organisatie die mensen helpt op weg naar zelfredzaamheid. Mensen die door een moeilijke tijd gaan kunnen hier praktische hulp krijgen in de vorm van voedsel of kleding. Ook andere vormen van hulpverlening zijn mogelijk zoals begeleiding bij schulden, aandacht bij eenzaamheid of het aanbieden van een tijdelijke werkplek voor iemand die wil re-integreren in de maatschappij. “Op termijn willen we onze activiteiten vanuit het Helpcenter ook vorm gaan geven in Sittard en omgeving.”

Havenaar zelf is voorganger van de Kom en Zie kerk in Schinnen. “Onze kerk heeft al langere tijd te kampen met ruimtegebrek. Steeds meer mensen willen onze samenkomsten bezoeken. Door te starten met Pop-Up Church willen we deze vraag naar meer ruimte beantwoorden. De slogan die dit jaar centraal staat in onze kerk is ‘een nieuw begin’. De vertolking daarvan is tweeledig. Pop-Up Church is een nieuw begin voor ons als kerk, maar we willen mensen ook uitdagen om een nieuw begin te maken in een leven mét God.”

Cookieinstellingen