Geen bezwaren bij coalitie tegen plannen met oostelijke schootsvelden

Volkstuinen
Volkstuinen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Twee van de agendapunten tijdens de commissievergadering van de commissie CSSV (Cultuur, Sport, Stedelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting) van woensdag 7 september betroffen de plannen van de gemeente met de oostelijke schootsvelden in Sittard.

In het kader van Zitterd Revisited wil de gemeente langs de wal van Fort Sanderbout een dubbele gracht terug laten keren in het stadsbeeld. Daarmee wordt een stukje historie teruggebracht: rond 1500 was op die plek onder andere een dubbele gracht, die onderdeel uitmaakte van de vestingstad die Sittard destijds was.

» Herinrichting Oostelijke Schootsvelden van Sittard

Behalve het terugbrengen van de gracht wordt in het gebied op basis van het mobiliteitsplan een fietspad aangelegd.

De plannen met de oostelijke schootsvelden hebben gevolgen voor een zevental volkstuinders in het gebied, waar in totaal vijftig volkstuinen liggen. Die zeven raken hun huidige tuin weliswaar kwijt, maar krijgen daarvoor iets verderop in het gebied een nieuwe tuin terug. De gemeente draagt zorg voor de verhuizing en tussentijdse opslag en zorgt waar dat nodig is voor asbestsanering. Bij de herinrichting van de schootsvelden komen uiteindelijk meer meters kornoeljehagen terug dan er nu in het gebied staan. Verder wordt er aandacht besteed aan het verbeteren van de veiligheid van het gebied, dat de afgelopen jaren herhaaldelijk doelwit is geweest van inbrekers die spullen stalen uit de schuurtjes van de tuinders.

De tuinders die hun huidige tuin moeten verlaten zijn daar niet bepaald gelukkig mee en tekenden protest aan. Een van hen is Anique Hoekstra, die er sinds 2012 een van die zeven tuinen onderhoudt. Zij was een van de insprekers aan het begin van de commissievergadering en beschuldigde de gemeente daarin van het plegen van een vorm van ‘ecocide’.

Verder startte ze de petitie ‘Red de tuinen’, waarmee ze in totaal het opzienbarende aantal van 23.446 handtekeningen wist te verzamelen. Hieronder ziet u een door EMP News gemaakte video van de aanbieding van de petitie aan wethouder Noël Lebens.

Over die petitie werden tijdens de commissievergadering wel een aantal kritische vragen gesteld. Zo werden in de petitietekst de tuinen aangeduid als eeuwenoud, terwijl de 7 te verplaatsen tuinen uit de vorige eeuw dateren. “Dat wist ik bij het starten van de petitie niet”, antwoordde Hoekstra en dat is een plausibel antwoord omdat pas onlangs uit recent onderzoek duidelijk is geworden dat de betreffende tuinen er níet al eeuwen liggen, zoals algemeen werd verondersteld. Verder wekte de tekst van de petitie de indruk dat álle tuinen in het gebied gaan verdwijnen en dat is onjuist: van de 50 tuinen blijven er 43 op hun plek, 7 verdwijnen van hun huidige plek en daarvoor komen in hetzelfde gebied, iets verderop, 7 nieuwe, even grote tuinen terug. De hagen worden wel aangepakt, maar de huidige structuur blijft daarbij grotendeels gehandhaafd en uiteindelijk staan er straks meer meters kornoeljehaag dan nu het geval is.

Op papier werden ruim 1.000 handtekeningen opgehaald. Het aantal met de internetpetitie opgehaalde handtekeningen leidde tot enige verbazing: 23.466, waarvan ruim 17.500 uit het buitenland… Gevraagd naar een verklaring voor dat hoge aantal zei Hoekstra: “Ik heb ervaring met actievoeren”.

Het voorstel van zowel Lokaal Belang als van GroenLinks om het plan voor de oostelijke schootsvelden zodanig aan te passen dat de 7 tuinders niet hoeven te verplaatsen vond bij de coalitiepartijen geen instemming. Ook het verzoek om de te verplaatsen volkstuinders meer tijd te gunnen voor de verhuizing vond uiteindelijk geen gehoor. Het najaar is voor een verplaatsingsoperatie nu eenmaal de meest gunstige periode. De gemeente heeft volgens wethouder Lebens de tuinders ruim op tijd geïnformeerd over het opzeggen van de huur van de 7 te verplaatsen tuinen. In oktober wil de gemeente starten met de werkzaamheden. Die moeten vanwege het kunnen aanspreken van subsidieregelingen in 2019 klaar zijn.

Cookieinstellingen