Gabriëlfonds Grevenbicht stopt, laatste Gabriëlbal in 2018

Foto: Jo van der Sluijs

Veel carnavalsvierders in de Westelijke Mijnstreek kennen het Gabriëlbal, waarmee al sinds 1981 het carnavalsfeest in Grevenbicht van start gaat.

Minder mensen weten dat achter dit festijn een stichting schuil gaat die in de loop van haar bestaan nog wel wat meer zaken georganiseerd heeft: het Gabriëlfonds.

Het Gabriëlfonds ontstond op initiatief van de actieve dorpsgenoot Sjra Savelkoul die in 1981 na zijn installatie als Prins van de Zawpense het idee lanceerde om een fonds op te richten waarmee de onderlinge saamhorigheid in ‘Beeg’ kon worden ondersteund. De Gabriëlle, met bolhoed en wandelstok in traditioneel herenkostuum gestoken, vormen sindsdien een beeldbepalend gezelschap in het Beegter gemeenschapsleven.

Plaatselijke verenigingen en organisaties kunnen rekenen op hun steun, maar de naam van het fonds zal vooral verbonden blijven aan de twee monumenten waarmee het dorp werd verrijkt: De Zawpens en De Gawstrèkker. Omdat de krachten binnen het stichtingsbestuur langzaam beginnen weg te vloeien en er geen opvolging voorhanden is om het werk van het fonds voort te zetten is nu echter besloten er een streep onder te zetten.

Afscheidsbal

Het afscheid zal plaatsvinden op vrijdag 9 februari 2018, als in zaal Aurora het laatste en naar het zich laat aanzien ook het meest spectaculaire Gabriëlbal ooit zal worden gehouden. Mede dankzij zate hermenie de Roepoepers uiteraard, die al sinds 1982 voor de noodzakelijke muzikale impulsen zorgt. De spaarcentjes die dan nog op de bankrekening van het Gabriëlfonds staan worden conform de doelstelling van het Gabriëlfonds ter beschikking gesteld van Beegter het verenigingsleven, waarna de Beegter gemeenschap ook in materiële zin met een tevreden gevoel zal kunnen terugzien op dan 38 jaar Gabriëlfonds.

Cookieinstellingen