Colleges Beek en Sittard-Geleen akkoord met bedrijfsplan Participatiebedrijf

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De colleges van Beek en Sittard-Geleen hebben ingestemd met het bedrijfsplan en de financiële onderbouwing voor de oprichting van het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek.

Het college van Stein heeft besloten om hier niet mee in te stemmen.

Na definitieve goedkeuring door de gemeenteraden van Beek en Sittard-Geleen wordt het Participatiebedrijf stapsgewijs ingericht.

In het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek worden Vixia en de onderdelen Werk en Inkomen van de sociale diensten van Beek en Sittard-Geleen samengevoegd en wordt straks de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening uitgevoerd. Het Participatiebedrijf maakt onderdeel uit van de gemeente Sittard-Geleen als centrumgemeente.

Drie stappen

De samenvoeging gaat in drie stappen. Op 1 januari 2018 beginnen de sociale diensten van Beek en Sittard-Geleen samen als Participatiebedrijf. Vixia is dan juridisch nog een zelfstandige organisatie, maar gaat toch al samenwerken met de gemeente alsof het één organisatie is. Op 1 juli 2018 krijgt het Participatiebedrijf een nieuwe naam en eigen stijl en verdwijnt de naam Vixia. Als laatste stap zijn de onderdelen van Vixia die niet langer passen binnen de nieuwe strategie overgedragen aan andere ondernemers en de onderdelen die wel passen toegevoegd aan het Participatiebedrijf. Verder is het gebruik van gebouwen teruggebracht tot dat wat nodig is en worden de activiteiten in de GR/BV Vixia beëindigd.

Het Participatiebedrijf start vanuit de huidige locaties van Sociale Zaken en Vixia in Sittard-Geleen. Dat zijn de panden aan de Rijksweg-Zuid en de Millenerweg in Sittard. Over enkele jaren is het de bedoeling dat er één nieuwe locatie centraal in de regio komt. Waar dat precies zal zijn is nu nog niet bekend.

Wat verandert er aan de sociale werkvoorziening?

John Heesen (clusterhoofd Sociale Zaken van Sittard-Geleen en verantwoordelijk voor het Participatiebedrijf) en Marion van Limpt (directeur van Vixia) geven in samenwerking leiding aan het Participatiebedrijf, ieder vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid. Samen sturen zij op de afgesproken resultaten en de samenwerking.

De veranderingen bij Vixia worden stap voor stap uitgewerkt. Voor het onderdeel Beschut & Groepswerk wordt komende jaren onderzocht of dit ondergebracht wordt bij het Participatiebedrijf of dat dit (deels) bovenregionaal georganiseerd wordt.

Het Participatiebedrijf wil graag samen met de opdrachtgevers van Vixia blijven werken aan de ontwikkeling van medewerkers en passende en veilige werkomgevingen.

Proces

Afgelopen maanden is door de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein en Vixia aan de plannen gewerkt. Tussendoor heeft afstemming plaatsgevonden met de klankbordgroep van raadsleden en de Raad van Commissarissen van Vixia. De plannen worden na afronding van het medezeggenschaptraject voorgelegd aan de gemeenteraden. De verwachting is dat dit in op 30 november 2017 zal plaatsvinden. De voorbereidingen voor de implementatie starten nu al om op tijd klaar te zijn voor de eerste grote stap op 1 januari 2018.

De gemeente Schinnen zal later een besluit over welk bedrijf voor hen de Wsw-gaat uitvoeren. Dat kan het Participatiebedrijf zijn, maar misschien ook een ander bedrijf. Totdat dit duidelijk is, blijven de Wsw-ers uit de gemeente Schinnen in dienst bij Vixia.

Participatiebedrijf

In het Participatiebedrijf worden de krachten van de sociale diensten en Vixia gebundeld. Door deze krachtenbundeling ontstaat er voor meer mensen met een Wsw-uitkering het perspectief om een werkplek bij een bedrijf of instelling te krijgen. Door de krachtenbundeling wordt het ook mogelijk om de steeds toenemende uitgaven van gemeenten aan Vixia om te buigen zodat er minder gemeenschapsgeld besteed hoeft te worden.

Cookieinstellingen