Fikse stijging aantal verkeersongevallen op Nederlandse hoofdwegen

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

De afgelopen vier jaar is het aantal verkeersongevallen op het Nederlandse hoofdwegennet met 27 procent gestegen. Dat meldt de Stichting Incident Management Nederland (IMN).

De Stichting IMN is verantwoordelijk voor de berging van personenvoertuigen op de belangrijke doorgaande wegen in Nederland.

In de afgelopen twaalf maanden kwamen bergingsbedrijven van de Stichting IMN 25.963 keer in actie bij ongevallen op hoofdwegen tegenover 20.458 in 2013. In Limburg deden zich de afgelopen 12 maanden 1.622 ongelukken voor waarbij de bergers in actie moesten komen. In 2013 waren dat er 1.282. Daarmee ligt de toename Limburg exact op het landelijk gemiddelde. In de provincies Utrecht en Overijssel groeide het aantal ongelukken het hardst met respectievelijk 38 procent en 33 procent. In geen enkele provincie was een daling van het aantal ongevallen te zien. Het aantal ongevallen groeide met 18 procent het minst hard in Zeeland.

Smartphone

Op basis van externe bronnen noemt Stichting IMN het toenemend gebruik van smartphones achter het stuur als belangrijkste oorzaak voor de groei van het aantal ongelukken. TNO heeft recentelijk vastgesteld dat het bedienen van een smartphone tijdens het rijden de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie met een factor 23 verhoogt. Uit ander onderzoek is bekend dat een groot deel van de weggebruikers gedurende langere of kortere tijd met de smartphone bezig is.

Vooral op wegen die in de afgelopen jaren werden verbreed deden zich minder ongevallen voor.

Reacties