Het Openbaar Ministerie vraagt uw mening over strafeis

rechtbank Roermond
rechtbank Roermond
Foto: CC0

Het Openbaar Ministerie (OM) brengt dagelijks verdachten van een misdrijf voor de rechter en formuleert daarvoor een strafeis.

De strafeis moet recht doen aan de ernst van het misdrijf en de gevoelens in de samenleving. Het OM organiseert op verschillende onderwerpen consultaties om deze gevoelens te peilen: is in de ogen van de samenleving de strafeis te mild, te hoog of moet er op andere wijze bestraft worden?

De komende periode vraagt het OM uw mening over bestraffing van geweldsdelicten met specifieke slachtoffers en onder wisselende omstandigheden. Denkt u bijvoorbeeld aan een mishandeling van een jeugdige of iemand van een bepaalde beroepsgroep. Bent u van mening dat de strafeis hiervan afhankelijk moet zijn, of juist niet? Het OM hoort het graag. Dat kan vanaf vandaag tot en met 31 januari 2018 door middel van het invullen van de enquête op onze website.

In het voorjaar van 2018 vindt op de resultaten uit de enquête een verdiepingsslag plaats in de vorm van schoolprojecten, studentenpanels en burgerfora. Naast burgers worden ook andere bronnen door het OM geraadpleegd.

Het OM gebruikt de resultaten voor de richtlijnen die officieren van justitie als uitgangspunt hanteren wanneer zij zaken beoordelen.

» meer informatie
» naar de enquête

Cookieinstellingen