Vragen SP over miljoenenclaim coffeeshophouder onbeantwoord

Foto: HH

Zolang de door coffeeshophouder Peter Hendriks tegen de gemeente aangespannen civiele procedure onder de rechter is beantwoordt het College van B&W geen inhoudelijke vragen over deze zaak.

Dat laat het College weten in antwoord op een aantal vragen die de raadsfractie van de SP naar aanleiding van deze kwestie schriftelijk had gesteld.

Hendriks verhuisde in overleg met de gemeente zijn twee coffeeshops in 2014 naar het Stationsplein. Skunk was eerder om de hoek gevestigd op de Stationsstraat en Relax lag zo’n 500 meter verderop op de Steenweg. De SP wilde graag van het College weten of en zo ja welke afspraken er zijn gemaakt met Hendriks over deze verhuizing; over de buitenlandse bezoekers; het parkeren door bezoekers van de coffeeshops en het aanpakken van de overlast. Ook vraagt de SP of er vooraf overleg is geweest met Hendriks over de voorgenomen herinvoering van strikte handhaving van het i-criterium.

De coffeeshopeigenaar heeft de gemeente gedagvaard voor de civiele rechter te verschijnen. De zaak draait om een door hem sinds 1 juni 2016 geleden miljoenenverlies. Nadat burgemeester Sjraar Cox, mede vanwege de overlast die het omvangrijke drugstoerisme met zich meebracht, besloot om het i-criterium strikt te gaan handhaven droogde de stroom drugstoeristen van de ene op de andere dag op en verdampte een groot deel van de omzet van Skunk en Relax.

De omzet die Hendriks met Skunk en Relax behaalde door softdrugs te verkopen aan buitenlandse drugstoeristen groeide hard nadat burgemeester Hoes van Maastricht als enige burgemeester in het land had besloten om strikt te handhaven op het i-criterium. Vanaf toen kregen Sittard en Geleen jaarlijks vele honderdduizenden buitenlandse drugstoeristen te verwerken. Dat leidde sinds 2014 tot een toenemende stroom aan klachten uit de omgeving.

Cookieinstellingen