Actie tegen witwassen: politie valt binnen bij 32 geldkantoren

Foto: © Anke Hendrix

De politie heeft dinsdag op 32 locaties in Nederland invallen gedaan en controles verricht bij zogenoemde money transfer offices (MTO’s), ofwel geldtransactiekantoren.

De invallen zijn gericht tegen het witwassen van crimineel geld via deze kantoren.

Het betreft een gezamenlijk optreden waaraan onder meer de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie, de Kamer van Koophandel, de Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten medewerking verleenden.

De meeste invallen vonden plaats in Rotterdam. Daar worden in twee straten in Rotterdam-Zuid negentien geldtransactiekantoren bezocht. Daarbij wordt ook een douanehond ingezet. Elders in het land is bij sommige invallen sprake van een strafrechtelijk onderzoek. In andere gevallen wordt onderzocht of de bedrijven voldoen aan alle regels, zoals op het gebied van bestemmingsplannen of inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. Behalve in Rotterdam vonden er invallen plaats in onder andere Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Delfzijl en Amersfoort.

In Limburg deed de politie een inval in een kantoor in Heerlen. Daar werden de administratie en enkele andere bescheiden voor nader onderzoek in beslag genomen. Er zijn geen verdachten aangehouden. Wel is beslag gelegd op een aantal vermogensbestanddelen, waaronder geld, horloges en de bedrijfsvoorraad. Daarnaast leverde de zoeking nog een gestolen auto op.

Het aantal geldtransactiekantoren in Nederland is de laatste jaren explosief toegenomen. Dat komt doordat eind 2009 Europese wetgeving is ingetreden. Deze stelde dit soort bedrijven in staat om relatief gemakkelijk actief te worden in Europese landen, zo stelt de politie. Sindsdien is het aantal enorm gestegen, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit.

“Van zo’n honderd in 2008 naar ongeveer 1500 nu. We vermoeden dat er via deze kantoren zwart geld witgewassen wordt, geld afkomstig van bijvoorbeeld drugshandel of illegale gokpraktijken.” De kantoren zouden gebruikt worden om crimineel geld over te maken naar het buitenland. Volgens de woordvoerder heeft het Landelijk Parket de kantoren al langer in het vizier.

De landelijke actie duurt tot het eind van de dag. Dan wordt geïnventariseerd wat deze heeft opgeleverd.

Cookieinstellingen