‘Gedonder met het weer’ op BS de Leeuwerik in Einighausen

Foto: Ceriel Kurvers

Basisschool de Leeuwerik in Einighausen en L1-weerman Léon Rademakers staan samen stil bij klimaatontwikkeling. Vandaag gaf Rademakers de eerste les aan de leerlingen van groep 7 en 8 rond dat thema.

‘Gedonder met het weer’ is een lesprogramma verdeeld over drie dagen. In het programma wordt stilgestaan bij de klimaatontwikkelingen en hoe dat nu komt. Ook bespreekt hij met de kinderen wat er aan gedaan kan worden. De leerlingen doen twee lesblokken in de klas en een derde les is op locatie bij de studio van L1 waar de kinderen een weerworkshop buiten doen. Daarna volgt een bezoekje aan de studio van L1. In de studio kunnen de kinderen een presentatie geven van wat ze gezien en geleerd hebben.

L1-weerman Léon Rademakers spreekt de leerlingen toe. Naast hem staan Josette Van Wersch, bestuurder van Waterschap Limburg en Leon Geilen, wethouder van Sittard-Geleen. – Foto: Ceriel Kurvers

Samenwerkingsproject

Het lesprogramma komt voort uit een samenwerkingsproject van een aantal partijen. Basisschool de Leeuwerik, het Centrum voor Natuur en Milieueducatie, Léon Rademakers, bewoners van Einighausen, Waterschap Limburg en gemeente Sittard-Geleen zijn een proces gestart om de bewustwording van de klimaatontwikkeling te vergroten. Er vallen hevige regenbuien die lang duren en voor wateroverlast zorgen. Daarnaast kennen we langere periodes van droogte. Wethouder Leon Geilen (leefomgeving): “We zijn nu begonnen in Einighausen omdat daar wel eens wateroverlast optreedt. Maar we moeten ons allemaal bewust zijn van de ontwikkelingen en onze eigen rol daarin. Willen we onze leefomgeving zo goed mogelijk wapenen tegen klimaatontwikkeling dan zullen we met zijn allen aan de slag moeten.”

Allemaal aan de slag in Einighausen

Door de klimaatontwikkeling neemt het risico op (water)overlast alleen maar toe. De gemeente en het waterschap bekijken welke maatregelen kunnen helpen om de overlast tegen te gaan. Einighausen en ook Limbricht vallen binnen het actieprogramma Water in Balans. Met dit actieprogramma gaat Waterschap Limburg samen met de omgeving aan de slag om knelpunten op het gebied van wateroverlast aan te pakken.

Ook de gemeente treft maatregelen in Einighausen. Zo krijgt hemelwater bij de aanstaande reconstructie van de Heistraat meer ruimte zodat het risico voor wateroverlast afneemt. Maar de gemeente en het waterschap kunnen de klimaatontwikkeling niet alleen aanpakken. De meeste daken en verhardingen zijn van particulieren. En die daken en verhardingen zorgen ervoor dat al dat water te snel naar de gevoelige wateroverlastplekken stroomt. Josette Van Wersch, bestuurder van Waterschap Limburg vindt ook dat we alleen met zijn allen de gevolgen van klimaatontwikkeling kunnen aanpakken. “Waterschap, gemeente, provincie, LLTB en natuurbeheerders kunnen samen maatregelen tegen wateroverlast treffen, maar inwoners zijn dus zelf ook aan zet. Zij kunnen bijvoorbeeld maatregelen in hun tuin nemen zoals de tuin groener maken, vijvers aanleggen, een regenton plaatsen of het aanbrengen van waterdoorlatende terrastegels. Alles waarbij je het water langer vasthoudt op je eigen terrein, helpt.”

Foto: Ceriel Kurvers

 

Cookieinstellingen