Kunst in het Mariapark 2017 – ‘4 wèntjer vrouwluuj oet de kuns’

Foto: HH

Van 8 december 2017 tot en met 7 januari 2018 kunt u twee grote decembertentoonstellingen bezoeken in het Mariapark in Sittard.

Naast een groot aantal kerststallen uit alle werelddelen uit de collectie van pastoor van Oss en een sfeervol ingerichte ruimte exposeren 4 Sittardse vrouwen hun kunstwerken – schilderijen én beelden in het Mariapark: ‘4 wèntjer vrouwluuj oet de kuns’.

De tentoonstellingen zijn geopend van 8 december 2017 tot en met 7 januari 2018 dagelijks van 11:00 uur tot 17:00 uur met uitzondering van de maandagen.

Miek Diederen

De inspiratiebronnen van Miek zijn de aarde, de ruimte, maar vooral structuren. De grenzeloze mogelijkheden van een plat vlak vormen voor haar telkens opnieuw een fascinerende uitdaging. Zo geeft ze op haar manier gestalte aan de enorme hoeveelheid zichtbare en onzichtbare ervaringen van alledag. Er zijn veel structuren aanwezig in haar werken en het is gelaagd onder meer door het gebruik van diverse materialen. Minutieus worden vlakken keer op keer aangepakt. Op zoek naar de ultieme vorm, structuur en kleur.

Zoeken, verzamelen. Dat wat niet verenigbaar lijkt verbinden. Laten ontstaan. Toekijken en vinden wat je niet vermoedt. Verrast door het onverwachte. Werken van beeldend kunstenaar Miek Diederen worden gekenmerkt door een constante evolutie. Haar werken laten soms herkenbare vormen zien, maar zijn toch overwegend abstract. Daarbij lijken de composities zich vaak buiten het kader van het doek voort te zetten, waardoor een sterk suggestieve ruimtewerking ontstaat. De tegengestelde karakters van de materialen die zij gebruikt, spelen een belangrijke rol in het uiteindelijk resultaat. Door de toepassing van bijvoorbeeld metalen, in combinatie met acrylverf, weet zij spanning op te roepen. Zelf zegt ze: “het is steeds de balans waarom alles draait”.

Tot wel twintig keer toe kan ze kleurvlakken restylen. Op zoek naar net die extra laag, of die nuance in kleur. Van één kleur zijn wel 120 tinten die in ieder schilderij weer net even anders uitpakken. Zelfs met dezelfde kleur overschilderen levert uiteindelijk een andere kleur op door de gelaagdheid en de lichtinvallen. Gelaagdheid is daarbij een heel herkenbaar stijlelement. Miek: “Ik werk veel met lagen, omdat het structuren in een schilderij oplevert. Iedere laag heeft weer een eigen dynamiek waardoor het onvoorspelbaar wordt. Door die lagen kun je ook altijd naar het schilderij blijven kijken en er steeds weer wat nieuws in ontdekken”. Het gros van haar werk is erg groot. “Ik wil als het ware in een schilderij kunnen kruipen. Je wordt zo één met het werk.”

Het werk van beeldend kunstenaar Miek Diederen is in de loop der jaren op de meest uiteenlopende plaatsen in Nederland en in het buitenland terecht gekomen. Haar schilderijen zijn op veel plaatsen geëxposeerd, zowel in Nederland als in het buitenland. Een selectie van haar werken vindt u op www.miekdiederen.nl.

Mia Schurgers-Jetten

“Na een werkzaam leven als medisch secretaresse ben ik aanvankelijk ruim tien jaar bezig geweest met mode en coupeusestudie, door steeds mijn eigen kleding te maken. Mijn man Zef, van oorsprong leraar met onder andere handenarbeid in zijn portefeuille, maakte reeds beelden in keramiek, mergel, steen en brons. Hierin had ik soms een aandeel in de aankleding van de bronzen figuren.

In ons enthousiasme hebben we samen een tijdlang de bronzen beelden bij de gieter ‘brute’ afgehaald en zelf afgewerkt. Dat wil zeggen: ik mocht het schuur- en slijpwerk doen; giet-– en ontluchtingskanalen en de ontstane membramen afschuren, zodat er een glad beeld overbleef. Daarna sloegen we samen aan het patineren.

Onder aan de ladder begonnen, leek het me leuk om zelf iets te creëren. Dus maakte ik aan de hand van een tekening mijn eerste beeld. Voor mijn verdere ontwikkeling ben ik toen in sept. 2006 met veel plezier lessen gaan volgen bij Armand Naebers in Hoensbroek. Tussentijds heb ik nog kortdurend cursussen gevolgd bij Kumulus in Maastricht en aan de Kunstacademie in Genk.

Uiteindelijk ben ik toch altijd trouw gebleven aan mijn leraar van het eerste uur. Omdat ik van variatie houd probeer ik mooie waarnemingen in gedachten, woord of beeld op mijn eigen manier vorm te geven, hoofdzakelijk in Brons, soms in Keramiek of Steen.”

Mia presenteert in het Mariapark haar nieuwe serie beelden, maar ook de beelden die zij maakte over Sittard en de tradities van Sittard.

Jenny Smeets-van Gansewinkel

Vanaf mijn tienerjaren ben ik reeds bezig met de schilder- en tekenkunst. Deze technieken werden me als kind door mijn vader, die ook kunstenaar was, met de paplepel ingegeven.

Ik ben opgegroeid in de gemeente Sittard dichtbij het mooie stadpark. Mijn werken zijn veelal gebaseerd op de natuur.

Ik schilder met acryl- en olieverf. Ook gemengde technieken pas ik toe in mijn schilderijen en tekeningen. Ik heb de opleiding schilderkunst afgerond aan de kunstacademie in Maasmechelen.

Momenteel ben ik bezig met de opleiding vrije grafiek ook aldaar. De beeldhouwwerken (zowel klei als speksteen) werden vervaardigd door diverse cursussen en workshops te volgen.

Een van mijn schilderwerken heeft vorig jaar een nominatie gekregen bij een landelijke wedstrijd in het kader van het van Gogh jaar. Een van mijn schilderijen is drie maanden in het museum te Breda tentoongesteld.

Theresie Tholen

Theresie volgde de opleiding aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten, Maastricht afdeling Vormgeving in Metaal en Kunststoffen. In binnen- en buitenland nam zij deel aan meerdere groepstentoonstellingen, onder andere in Kasteel Erenstein, Kerkrade; t Oude Slot, Heemstede; ‘Sieraad en Sieraad’, Baarlo, Dilsen, Schoonhoven; Galerie Ademloos, Den Haag; Provinciehuis, Maastricht; Brüderlin, Aken; Kunstevent, Antwerpen; Galerie G&M, Den-Hout en museum ’t Domein, Sittard.

“Mijn opleiding als goudsmid blijft steeds waarneembaar, ondanks dat ik nu groter werk maak, dat vervolgens ingekaderd wordt in grote monumentale lijsten.” Ander werk, gemaakt voor een expositie in het museum ’t Domein, met een specifiek thema, laat opgezette kuikens zien gedecoreerd met ‘sieraden’. “Sieraden, die nog wel draagbaar lijken, plaats ik in afgesloten kastjes of onder stolpen en worden daardoor objecten, relikwieën, met een eigen verhaal.”

Cookieinstellingen