Provincie kondigt preventief toezicht aan voor Sittard-Geleen

Foto: CC0

Zoals al aangekondigd tijdens de begrotingsbehandeling op 8 en 9 november jongstleden krijgt Sittard-Geleen voorlopig preventief toezicht van de provincie.

Een vertegenwoordiging van de provincie heeft woensdagavond aan het college en raadsleden laten weten dat Gedeputeerde Staten hier komende dinsdag een besluit over neemt. Dat komt omdat de gemeente op dit moment officieel nog geen sluitende meerjarenbegroting heeft.

Raad en college van Sittard-Geleen werden vlak voor de begrotingsbehandeling in november geconfronteerd met een tegenvaller bij de jeugdzorg. Dat leidde ertoe dat de – oorspronkelijk sluitende – begroting niet meer in evenwicht is. Omdat een doorrekening van het regeerakkoord Rutte III door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft uitgewezen dat er voor gemeenten – en dus ook voor Sittard-Geleen – meer geld komt, hebben college en raad bewust dit geld alvast gereserveerd.

Dat de provincie Limburg hier geen rekening mee houdt, is voor wethouder Pieter Meekels (middelen) verklaarbaar. “Maar ik had gehoopt dat de provincie dat wel zou doen en in de geest hiervan zou reageren. De provincie vraagt ons nu om voor 2019 en volgende jaren een structureel sluitende begroting te maken. Voor 2018 jaar hebben we genoeg incidentele maatregelen genomen om het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven te waarborgen. Bovendien hebben we nu, en ook de komende jaren, genoeg in de reserves om risico’s op te vangen.”

Eind januari verwacht GS een besluit van de gemeenteraad over de financiële situatie van Sittard-Geleen. Dan moet duidelijk worden hoe vanaf 2019 per jaar nog 3,5 miljoen euro bezuinigd kan worden.

Cookieinstellingen