Fraaie economische cijfers Westelijke Mijnstreek

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Westelijke Mijnstreek is gangmaker als het gaat om economische groei in Zuid-Limburg.

Dat blijkt uit de cijfers van de Economische Monitor Zuid-Limburg van Limburg Economic Development, mede gebaseerd op recente CBS-cijfers.

De economische groei van Zuid-Limburg in 2015 bedroeg 3,5 procent (ten opzichte van 2,3 procent voor heel Nederland). In 2016 was de groei in Zuid-Limburg vrijwel gelijk aan die van Nederland. De Westelijke Mijnstreek speelde daar een belangrijke rol in met groeicijfers van respectievelijk bijna 7 procent en 3,5 procent. De groei zat vooral in de sector Nijverheid en energie.

“We kunnen in deze regio trots zijn op de economische cijfers,” constateert wethouder Pieter Meekels (economie) van Sittard-Geleen. “Eens te meer blijkt de Westelijke Mijnstreek de motor waar de Zuid-Limburgse economie op draait. Met een bijzondere rol voor automotive en chemie, maar ook het MKB mogen we niet vergeten.”

In geld uitgedrukt maakte de Westelijke Mijnstreek in de periode 2014-2015 een groei door van ongeveer een miljard euro (bruto regionaal product), terug te voeren op de sectoren chemie en automotive. Ook in omzetcijfers is deze groei zichtbaar, waarbij de Westelijke Mijnstreek samen met Parkstad sterk groeiden en Maastricht-Heuvelland in deze periode stabiel is gebleven.

De groei van het bruto regionaal product per hoofd van de bevolking is in de Westelijke Mijnstreek groot, en stijgt met meer dan 10.000 euro naar 51.000 euro. Dat is ruim boven het Zuid-Limburgs gemiddelde van 36.000 euro.

Bijna de helft van omzet in Zuid-Limburg (23,3 van de 48 miljard) komt uit de Westelijke Mijnstreek. Dat is een stijging van ruim 7 procent ten opzichte van 2009, toen nog geen 15 miljard omzet werd gedraaid in deze regio.

De economische vooruitgang in de Westelijke Mijnstreek heeft ook zijn positieve weerslag op de werkloosheid. Al sinds 2013 daalt die werkloosheid hier (de daling is eerder begonnen dan in de andere regio’s) en is in 2016 uitgekomen op 5,3 procent, meer dan een half procent onder het Zuid-Limburgs gemiddelde. Dat de arbeidsparticipatie (62 procent) in de Westelijke Mijnstreek ruim een procent boven die van Zuid-Limburg zit, is niet verwonderlijk. Maar de arbeidsparticipatie is nog altijd lager dan het gemiddelde in Nederland, dat op 66 procent zit.

Wethouder Pieter Meekels spreekt zijn waardering uit voor de ondernemers in de Westelijke Mijnstreek die deze mooie cijfers hebben gerealiseerd. “Met hart en ziel zijn zij dag in, dag uit bezig met ondernemen. Daar heb ik grote bewondering voor. Om onze waardering uit te spreken hebben we samen met de gemeenten Beek en Stein, de ondernemersprijs Briljant Business Awards in het leven geroepen.” Op 22 januari 2018 vindt de eerste uitreiking plaats.

Cookieinstellingen