Munstergeleen herdenkt 125e sterfdag Pater Karel

Door Guus Queisen | Op vrijdag 5 januari 2018 herdenkt Munstergeleen de 125e sterfdag van de Heilige pater Karel Houben (1821-1893).

Tijdens diens heiligverklaring in Rome in juni 2007 heeft Paus Benedictus XVI 5 januari uitgeroepen tot de officiële feestdag van de Heilige pater Karel. Op deze officiële feestdag wordt Pater Karel in zijn geboortedorp steeds bijzonder geëerd. Om 19:00 uur is er een Pontificale Hoogmis in de Pancratiuskerk.

Pastoor Harrie Broers onderstreept de niet aflatende interesse voor Munstergeleens beroemdste inwoner. “Tijdens zijn leven en zeer zeker na zijn sterven is Pater Karel voor ontelbaren een voorspreker geweest bij Onze Lieve Heer, door gebedsverhoringen en daadwerkelijke genezingen. Reden te meer om deze hemelse geboortedag te blijven herdenken”, aldus Broers. Ook dit jaar reist hoog kerkelijk bezoek af naar het Sittard-Geleense kerkdorp. Voor deze feestelijke gelegenheid is de Roermondse Hulpbisschop Mgr. dr. E. De Jong als bijzondere gast hoofdcelebrant van de Hoogmis. Hij zal ook de preek voor zijn rekening nemen.

Daarnaast celebreren uiteraard pastoor Harry Broers en Martin de Korte, de pater Passionist van de Pater Karel Kapel en enkele priesters uit de regio. Fanfare Juliana en het kerkelijk zangkoor St. Caecilia zullen dit alles muzikaal opluisteren. Verder bieden ook vrijwilligers uit de buurten, het Gilde Mot en de Oud Prinsen hun diensten aan. Na afloop van de mis van 19:00 uur vindt de kaarsenprocessies naar de Pater Karelkapel plaats waar ook de relieken worden vereerd.

Na afloop biedt het bestuur van de stichting Pater Carolus Houben in de tuin van de kapel alle pelgrims een warm opkikkertje aan in de vorm van warme chocomel of glühwein. Pastoor Broers roept de inwoners van Munstergeleen op om rondom deze dagen de Pater Karel vlag uit te hangen. “Dit geeft een stuk extra sfeer aan ons dorp, en we roepen bij elkaar de herinnering aan Pater Karel opnieuw tot leven”, aldus de parochieherder.

Guus Queisen maakte tijdens zijn bezoek aan Mount Argus in Dublin een aantal foto’s. Klik op de foto boven dit bericht om die foto’s te bekijken.

Cookieinstellingen