Sittardse optochtjury in zijn geheel opgestapt

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het Optoch Kommittee Zitterd (OKZ) is op zoek naar een nieuwe optochtjury. De oude jury stapte afgelopen maand en bloc op vanwege verschil van inzichten met het OKZ.

De Optoch Sjuurie Zitterd werd in 1950 opgericht. En als je jureert, dan krijg je weleens ruzie met de gejureerden over de uitslag. Deskundigheid wordt per definitie in twijfel getrokken door iedereen die het niet met de jury eens is. Ook dat is in Sittard traditie.

Dat de optochtjury nu in zijn geheel de pijp aan Maarten geeft is overigens niet te wijten aan een meningsverschil over de kwaliteit van de jurering, maar heeft alles te maken met een verschil van inzicht over de samenstelling en de werkwijze van de jury.

Kort gezegd wil het OKZ dat de jury verjongt en bij het jureren gebruik gaat maken van moderne hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld WhatsApp. De optochtjury ziet dit als een verregaande vorm van bemoeienis die haar onafhankelijkheid aantast.

Het OKZ vindt dat veel van de zittende juryleden te lang lid zijn en dat er te weinig jongere juryleden zijn. De meeste leden van de jury zijn zestigplusser. Daarmee is de jury qua leeftijdsopbouw geen goede afspiegeling van het publiek, dat elk jaar met vele tienduizenden naar twee van de mooiste carnavalsoptochten van Limburg komt kijken: de kinderoptocht en de grote optocht. Verjonging is nodig om met de verschillende generaties carnavalisten voeling te blijven houden.

Verder duurt het door de ouderwetse manier van werken die de jury erop na houdt altijd erg lang voordat na de optocht de uitslag bekend is. Bevindingen en waarderingen worden nog altijd eerst op papier vastgelegd. Die worden na de optocht verzameld en dan wordt er geteld. Over de uitslag die daarmee in eerste instantie op papier komt te staan wordt dan zonodig nog gediscussieerd. Dat betekent voor de optochtdeelnemers dat ze pas een kleine twee uur na de optocht de uitslag te horen krijgen terwijl dat met gebruikmaking van moderne technieken in principe direct na de optocht mogelijk zou moeten zijn. Het lange wachten op de uitslag was de laatste jaren een veelgehoorde klacht van optochtdeelnemers en publiek.

“We hebben deze punten al een hele tijd geleden aan het bestuur van de jury kenbaar gemaakt en hen een keer of vijf uitgenodigd om daarover van gedachten te wisselen”, zegt Peet van Erp, voorzitter van het OKZ. Een gesprek werd door de jury echter afgehouden: het OKZ zou zich te veel bemoeien met interne aangelegenheden van de optochtjury.

Het OKZ werkt momenteel hard aan het samenstellen van een nieuwe jury. Vanavond vindt in de Optochthal aan het Fischerpad de deelnemersvergadering plaats. Daar zal het OKZ de optochtdeelnemers informeren over de stand van zaken.

Cookieinstellingen