Jaarorde De Marotte in teken van 775 jaar stad Sittard

Foto: © Arjan Krijntjes

De eerste jaarorde van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd wordt traditioneel door de stadsprins van De Marotte uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van deken monseigneur Wilbert van Rens.

Behalve aan de deken wordt de orde ook uitgereikt aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen.

De jaarorde, een kleinood om te dragen én te bewaren!

Ook dit jaar is het ontwerp van Luc Bormans. Het is al weer zijn vierde op rij. De jaarorde van De Marotte kent een heel lange traditie. De orde is bedoeld als een erkenning voor het werk van de vele vrijwilligers en medewerkers binnen de grote ‘Marotteperpluu’. Een onderscheiding die men niet zomaar krijgt. Men moet er iets voor doen in het belang van De Marotte en de Zittesje vastelaovend.

Stadsrechten

De jaarorde staat in het teken van Sittard 775 jaar stad. Rond 1200 hoorde Sittard tot het oude hertogdom Limburg en in 1243 kreeg Sittard daarbinnen zijn stadsrechten, verleend door graaf Walram van Limburg en zijn moeder Elisabeth. Vanaf dat moment had Sittard het recht zich te beschermen met stadswallen. Later kwamen er muren. Vooral het 750 jarig stadsjubileum van Sittard in 1993 is toen uitbundig gevierd. Anno 2018, 25 jaar later, wordt wel stil gestaan bij 775 jaar stad, maar niet zo uitbundig als in 1993.

Ontwerp

Ontwerper Luc Bormans heeft zich laten inspireren door deze stadsverlening in 1243. In zijn ontwerp heeft hij een verbinding gelegd tussen vroeger en nu. Dat heeft hij gevisualiseerd door via Ligne naar de Grote Kerk te kijken. Op de ondergrond van de orde de tekst van het liedje ‘Zo waar ’t vruiger en zo is ’t noe’. De kleuren in de lucht zijn een vrolijke carnavaleske vertaling van de opvallende en innovatieve verlichting op het binnenplein van Ligne, het nieuwe stuk Sittardse binnenstad. De lucht is grijs-blauw gehouden. Op de jaarorde ziet u verder een trompetspelende persoon. Muziek verbindt immers door de eeuwen heen, op elk feest en bij elke stemming en gelegenheid. Rechtsboven het jaar 2018 en de naam Marotte Zitterd. Links de carnavalskleuren rood, geel en groen. Rechtsonder het getal 775 in een strakke en eigentijdse vormgeving.

© Arjan Krijntjes

Reacties

article
122915
De eerste jaarorde van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd wordt traditioneel door de stadsprins van De
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180112/jaarorde-marotte-teken-775-jaar-stad-sittard/
2018-01-12T13:23:37+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/01/12132118/Z-Jaarorde-2018-Luc-2-AK-002.jpg
Jaarorde Marotte Zitterd
Carnaval, Nieuws