Vijfde naambord in vijftig jaar tijd

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op het grote naambord bij de autofabriek in Born staat sinds kort niet meer de naam VDL Nedcar, maar prijkt nu alleen nog de naam VDL.

Het is overigens al het vijfde nieuwe naambord sinds in 1967 de DAF-fabriek werd gevestigd in Born, waar toen 560 werknemers startten met de bouw van de oer-Hollandse personenauto met het pientere pookje.

Na de overname van de fabriek door Volvo prijkte jarenlang de naam van het Zweedse automerk boven de fabriek. In 1991 werd NedCar opgericht – een joint venture van Volvo, Mitsubishi en de Nederlandse staat. Volvo verplaatste de productie van auto’s in 2004 naar het Belgische Gent. In 2012 leek het doek voor NedCar te vallen nadat Mitsubishi had besloten geen nieuwe modellen meer in de fabriek in Born te zullen bouwen. Voor de 1500 werknemers die het bedrijf toen in dienst had dreigde ontslag.

VDL schoot de fabriek te hulp en vanaf 2012 heette de Bornse autofabriek VDL Nedcar. Ondernemer Wim van der Leegte slaagde erin om bij BMW orders binnen te halen voor de productie van drie MINI-modellen en de BMW X1. Afgelopen jaar werden er zo’n 170.000 auto’s gebouwd. Twee keer zoveel als een jaar eerder en goed voor een omzet van bijna 3 miljard euro. Bij VDL in Born vinden inmiddels ruim 6.000 mensen werk.

Cookieinstellingen