44e Tröötekonkoer in Zitterd spetterend afgesloten door 40-jarige

Dit jaar vond in Sittard de 44e editie plaats van het Tröötekonkoer. Een bijzondere editie dus en ook ditmaal was er weer veel publiek op de Markt.

Dit jaar werden op in totaal vier podia in het centrum optredens verzorgd door Paek Poete, Kènjerkapel, ’t Hermenieke, Bourgondisch Brass Comfort, Aafsjlaag Zitterd, Noots Biejein, Hou op die Kis, Sjwaegele Bend, Sjtadskapel Trumke & Tröötje, TisNiksEnTwurtNiks, Marottekapel en Hofkapel Ulesjtraote.

Laatstgenoemde was spontaan naar Sittard gekomen. Bourgondisch Brass Comfort (BBC) uit Eindhoven – waar de naam vandaan komt is een raadsel, ze waren bovendien bezet met een sterke klarinettensectie en dat is voor zaate hermeniekes vrij uitzonderlijk – vierde zijn 44-jarig bestaan en dat was een goede aanleiding om een keer mee te doen aan het Sittardse Tröötekonkoer. De Eindhovenaren lieten zich gelden als ware notenvreters en brachten een bijzonder repertoire met bekende klassiekers. Weliswaar geen carnavalsmuziek, maar wel met enorm veel vuur gebracht muzikaal geweld dat de stemming er goed in bracht.

Aan het slot van het geslaagde Tröötekonkoer deden de mannen van Trööt in de Gööt er nog een flinke schep bovenop. Veertig jaar geleden stonden deze bekende Sittardse muzikanten voor het eerst op de bühne van het Tröötekonkoer. Trööt werd geboren toen vijftien jonge muzikanten van de Philharmonie besloten om samen met carnaval als zaat hermenieke eropuit te trekken. Dat leverde zoveel succes op dat ze als snel werden gevraagd op carnavalszittingen. Het repertoire werd uitgebreid en het aantal optredens groeide naar zo’n 50 tot 60 per jaar, niet alleen in Sittard, niet alleen in Limburg of tijdens carnavalszittingen, maar in de hele Benelux, Frankrijk, Duitsland… “Nu we wat ouder zijn doen we het wat rustiger aan”, zegt Sjef Schurgers, een van de mannen van het eerste uur. “Vaste prik zijn elk jaar ’t Kanon van ’t Balkon en ’t Tröötekonkoer. We doen nog maximaal 10 optredens per jaar en pakken alleen die aanbiedingen die ons het leukste lijken.” Overigens begint Trööt langzaam te verjongen, want zo nu en dan speelt ook het nageslacht mee. Na veertig jaar weet het publiek een optreden van Trööt in de Gööt nog altijd uitstekend te waarderen.

Reacties

gallery
125802
Vandalen actief in de Kollenberg
Dit jaar vond in Sittard de 44e editie plaats van het Tröötekonkoer. Een bijzondere editie
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180212/trootekonkoer-zitterd-verrasende-deelnemers/
2018-02-12T20:40:22+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/02/12205508/IMG_0034.jpg
Tröötekonkoer
Carnaval, Foto's, Nieuws