Sittardse vmbo-meiden winnen regiofinale Vakkanjers Scout

Demi en Shania met de Refill
Foto: © Olivier Huisman

Het team van Da Capo College uit Sittard heeft vandaag de regiofinale van Vakkanjer Scout in Soest gewonnen.

De vmbo-leerlingen Demi en Shania streden bij Stay Okay Soest met leerlingen van vijftien verschillende vmbo-scholen om een plek in de finale van Vakkanjers. De Limburgse Vakkanjers wonnen met hun idee voor een hervulbare en dus duurzame buis met tandpasta: de Refill.

De uitslag van de regiofinale Vakkanjers Scout in Soest:

  1. Da Capo College, Sittard
  2. Schoonhovens College, Schoonhoven
  3. SG Mariëndael, Arnhem

De nummers 1 en 2 gaan door naar finale. Die wordt op 14 juni gehouden in Utrecht.

Met Vakkanjers – een educatief programma voor vmbo en mbo – werken de deelnemers in teams aan een technische en maatschappelijk relevante opdracht, elk jaar voor een nieuwe opdrachtgever. Vorig jaar was dat het Rode Kruis, dit jaar is dat de Unie van Waterschappen.

Creativiteit

“Het regent steeds vaker en harder in Nederland”, zegt dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen. “Dat water proberen we op allerlei manieren op te vangen en af te voeren, om overstromingen te voorkomen. Daarom roepen we ook de hulp in van de Vakkanjers. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk.”

De opdracht

De Vakkanjer Scouts hebben de afgelopen maanden gewerkt aan hun opdracht: bedenk een oplossing die wateroverlast tegengaat of een slimme toepassing voor het gebruik van opgevangen regenwater. Ook andere slimme of duurzame ideeën, zoals dat van Da Capo College, zijn toegestaan. Na de schoolfinales hebben de 90 schoolwinnaars hun idee tot een prototype gemaakt met behulp van professionele productontwerpers. De ideeën lopen uiteen van een waterkering op waterenergie tot een douche met water uit een regenreservoir.

Vakkanjers LIVE

De beste teams uit de vijf regiofinales plaatsen zich voor de landelijke finale waar ze hun prototype pitchen voor jury en publiek. Het eindevent Vakkanjers LIVE is op 14 juni 2018 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Reacties

article
127863
Het team van Da Capo College uit Sittard heeft vandaag de regiofinale van Vakkanjer Scout
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180313/sittardse-vmbo-meiden-winnen-regiofinale-vakkanjers-scout/
2018-03-13T08:00:08+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/03/13000310/Sittardse-vmbo-meiden-Soest-regiofinale-7-kopie.jpg
regiofinale, Sittardse vmbo-meiden, Vakkanjers Scout
Nieuws