Kunststofrecycling bij QCP: joint-venture LyondellBasell en SUEZ

Foto: CC0 via Pixabay

LyondellBasell en SUEZ beginnen een joint-recyclingbedrijf om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de circulaire economie.

LyondellBasell (NYSE: LYB), een van ’s werelds grootste ondernemingen in plastic, chemicaliën en raffinage en SUEZ, een wereldwijde leider in slim, duurzaam resourcemanagement, kondigden vandaag de succesvolle afronding aan van een transactie die van beide ondernemingen een 50/50 partner maakt in Quality Circular Polymers (QCP), een premium kunststofrecyclingbedrijf in Geleen.

“Het samenwerkingsverband met SUEZ stelt ons in staat om bij te dragen aan de circulaire economie op een manier waarop geen ander kunststofbedrijf dit ooit heeft gedaan,” zegt Bob Patel, CEO van LyondellBasell. “De afgelopen jaren zien we een grotere vraag naar gerecycled en hergebruikt plastic, vooral in Europa. Met QCP hebben we onze respectievelijke expertise met SUEZ gecombineerd om een innovatief systeem te creëren dat geschaald kan worden, naarmate de circulaire economie groeit.”

“De circulaire economie zal zich in toenemende mate ontwikkelen als een cruciaal onderdeel van de kunststofwaardeketen. Vooruitkijkend, houden we in gedachten dat de exploitatie van onze bedrijven in balans moet zijn met milieubewustzijn,” zegt Jean-Louis Chaussade, CEO van SUEZ. “Terwijl we bouwen aan een waardevolle deelname aan de circulaire economie, blijven we zoeken naar kansen voor toekomstige groei.”

De gezamenlijke onderneming maakt gebruik van de sterke kanten van de twee partners. SUEZ zal haar toonaangevende technologische oplossingen aanwenden om identificatie, scheiding en voorbereiding van materialen te verbeteren. LyondellBasell zal haar jarenlange leiderschap in innovatieve kunststofproductietechnologie gebruiken, uitgebreide ervaring in productontwikkeling en diepgaande kennis van belangrijke eindmarkten zoals consumentengoederen, waarin de onderneming sterke vertegenwoordiging heeft.

De QCP-vestiging in Geleen zal gebruikt kunststof materiaalomzetten in PE- en PP-materiaal van onbewerkte kwaliteit. Op dit moment is de vestiging in staat om consumentenafval om te zetten in 25.000 ton polypropyleen (PP) en hogedichtheidspolyethyleen (HDPE), met een doelstelling van 35.000 ton later in 2018 en 100.000 ton in 2020. De productiecapaciteit van de vestiging zal tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan verbetering van het duurzaamheidsprofiel van hoogwaardige kunststoffen in Europa.

LyondellBasell voegt de gerecyclede producten van QCP toe aan haar reeks van bestaande PE- en PP-materialen en komt daarmee tegemoet aan een groeiende klantvraag, in lijn met de Plastic Strategy van de EU.

De recycling van kunststoffen is ook een belangrijke markt voor SUEZ, dat negen speciale vestigingen in Europa heeft. In 2017 verwerkte SUEZ 400.000 ton plastic afval en produceerde het 150.000 ton nieuwe kunststofbronnen. Het bedrijf heeft als doelstelling om de verwerkingscapaciteit met 50 procent te vergroten naar 600.000 ton in 2020.

Cookieinstellingen