Groot tekort aan buxustakken – Palmpasen zonder palm?

Foto: René Haustermans

Door René Haustermans | Het is een oud gebruik. Op Palmzondag, een week voor Pasen, worden in de kerken palmtakjes gezegend en meegegeven aan gelovigen.

Eenmaal thuis worden deze vaak achter een kruisbeeld gestoken. Bij het ontbreken van palmen en olijftakken in ons klimaat, worden in onze contreien takjes van de buxusstruik.

Maar sinds enkele jaren rukt vanuit Zuid-Europa de buxusmot op. In enkele dagen kunnen struiken door de larven van deze mot worden leeggegeten en blijven vergeelde en dode takken over en is de plant ten dode opgeschreven. Natuurlijke vijanden en bestrijdingsmiddelen zijn er nog niet.

Veel parochies hebben deze struiken in hun tuinen staan om voor palmzondag takjes van te knippen. Helaas zijn er nu te weinig struiken om te voorzien in voldoende palmtakjes.

Neem bijvoorbeeld de parochie in de Sittardse binnenstad, waar tijdens de vieringen in het weekend voor Pasen zo’n 2500 takjes worden uitgereikt. In de kleinere parochies en kapellen zijn dat er minimaal 300. Die takjes zijn er dit jaar niet …

Dringende oproep

Zijn er alternatieven? Het is niet voorgeschreven dat een palmtakje een buxustakje moet zijn. Maar na het uitproberen van takken van alternatieven bleek dat bladeren van andere struiken na snoeien snel hun blaadjes verliezen. Wie wil er nu een jaar lang een kaal takje achter een kruisbeeld?

De hoop is nog gevestigd op overschot uit het noorden van Nederland, waar de buxusmot zich nog niet heeft laten zien. Daarnaast wordt goed rondgekeken of er in onze eigen regio nog niet aangetaste struiken zijn.

Indien u een gezonde buxusstruik heeft en wat takjes kunt missen, mag u zich melden bij een van de parochies in uw buurt.

Cookieinstellingen