Sittard kijkt terug op een mooie – maar koude – Sint Joepmarkt

De dag begon ijskoud, maar toen in de loop van de ochtend de zon doorbrak was het weer goed druk langs de gehele marktroute.

… het was ’s ochtends ijskoud …

De straten vulden zich al snel met die typische sint Joepgeur: een mengeling van snoep; frites; gebakken uien; gegrilde kippen; verse, gerookte en gebakken vis en saté. En er werd goed verkocht. Dunschillers, ramenwissers, strijkplankovertrekken en wonderzeep, heel veel snoep, schoenen, voetencrème, tassen, kleding, …

De terrassen op de Markt puilden al snel uit. De kroegen waren de gehele dag stampvol en zullen dat vanavond nog geruime tijd blijven.

… al vroeg op de dag bezig met campagne voeren …

In de zon en uit de wind was het prima uit te houden. Behalve kooplustigen waren er ook weer de nodige politieke partijen actief met het werven van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen die woensdag worden gehouden. De Sint Joepmarkt kreeg bezoek van twee fractieleiders uit de Tweede Kamer – Henk Krol van 50PLUS en Geert Wilders van de PVV – die daarmee de lokale kandidaten voor hun partij kwamen steunen bij hun campagne. Kandidaten van andere partijen deden het helemaal op eigen kracht en flyerden volop. DNA daagde de kiezer uit om ‘zijn waffel open te trekken’ en deelde wafels uit. De verenigingslokalen van de Philharmonie en de vandaag naamfeest vierende harmonie St. Joseph, alias de Sint Joep, waren vandaag geopend voor hen die toe waren aan een warme kop koffie of thee met een lekker stuk vlaai. En achter de kramen deden de stille kramers en de standwerkers vandaag hun zaken. Marc Demeyer werd met zijn dunschiller – net als in 2016 – uitgeroepen tot Koning van St. Joep.

Marc Demeyer
… Koning van St. Joep 2018 … Foto: gemeente Sittard-Geleen

Een andere standwerker van formaat hield zich vandaag noodgedwongen koest: Lydia van de Ruit, de Koningin van Sint Joep 2015, beperkte zich vanwege de kou enkel tot stille verkoop van haar wonderzeep. Wie Lydia in voorgaande jaren op de St. Joepmarkt bezig heeft gezien weet dat zij dan altijd een behoorlijk smerige blouse aan heeft die zij ter plekke met water en wonderzeep weer prachtig schoon weet te krijgen, waarbij ze een boeiend en humoristisch verkoopverhaal afsteekt. “Mijn spons is bevroren, kijk maar, er zit en laagje ijs op”, klaagt ze. “Met deze kou kan ik toch niet in een dunne blouse met water en zeep in de weer gaan,” zegt de goed ingepakte standwerker. “Ik ben nota bene tegen de zin van de heren dokters uit een revalidatiekliniek vertrokken, want als het Sint Joep is, dan ben ik met geen paard te houden, dan moet en zal ik naar Sittard! Maar ja, met dit weer houd ik me maar koest en verkoop ik mijn zeepjes aan mijn trouwe vaste klanten zonder de show die ze van me gewend zijn.” Wat Lydia betreft is het volgend jaar dan ook een stuk aangenamer qua temperatuur.

Lydia van de Ruit: te koud voor een verkoopshow, dus dan maar stil verkopen … (en in die fles zit water)

Reacties