Lezing: Stadsrecht en vestingwerken Sittard

oudste bekende kaart van Sittard uit 1538
oudste bekende kaart van Sittard uit 1538
Foto: Euregionaal Historisch Centrum

“In het duizend-tweehonderd-en-drieënveertigste jaar van de vleeswording des Heren, in de maand april” ontving Sittard stadsrechten.

Zevenhonderdvijfenzeventig jaar later, op donderdag 19 april, zal Peter Schulpen, plaatsvervangend stadsarchivaris van Sittard-Geleen, ingaan op deze stadsrechtverlening en inzoomen op een aspect ervan: de vestingwerken.

Voor de pauze komt de lokale situatie te Sittard op het moment van de stadsrechtverlening in 1243 aan de orde, wordt het privilege inhoudelijk besproken en gekeken naar het belang van het stadsrechtprivilege op de lange termijn.

Na de pauze staan vermeldingen over de Sittardse vestingwerken in archiefbronnen centraal. De oudste vermelding over de vestingwerken is te vinden in het stadsrecht van 1243. In de eeuwen daarna komen de vestingwerken in tientallen archiefbronnen ter sprake.

De spreker werkt aan een bundeling van deze bronnen voor een uitgave in de serie Monografieën uit het Land van Sittard. In de voordracht zullen al een aantal opvallende vermeldingen de revue passeren. De aandachtige bestudering van de bestaande bronnen heeft geleid tot nieuwe inzichten over de ontwikkeling van de vestingstad Sittard.

De voordracht voor LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek en Vereniging Sittards Verleden, in Oos Zittesj Hoes Odasingel 659 aanvang 20:00 uur, is ook voor niet leden gratis toegankelijk. De lezing vindt plaats in het kader van HIS 2018 (Historische Impuls Sittard 2018).

Let op! De ingang van de zaal ligt wat verstopt achterin het flatgebouw. Staande met het gezicht naar de markering Oda Park, 685-917, gaat U de direct rechts gelegen doorgang in. Na ca. 40 m. bevindt zicht rechts een glazen schuifdeur met daarop aangebracht de tekst ‘lezing LGOG’.

Cookieinstellingen