‘Ich hawt van Zitterd Quiz’ leerzaam en onderhoudend

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Veldeke Zitterd organiseerde op 22 maart de derde editie van de kennisquiz ‘Ich hawt van Zitterd’.

Tijdens deze quizavond worden steevast twee Sittardse verenigingen getest op hun kennis van Sittard, de historie van de stad en het Sittards dialect.

In de eerste editie, die werd gehouden in café Schtad Zitterd, namen Club WoVan en de Philharmonie het tegen elkaar op. Kafee De Kup vormde het decor voor de tweede quizavond, waarin de ‘waageboewesj’ van ‘De Sjteivig’ het opnamen tegen die van de ‘Riekswaeg Zuid’. En donderdagavond stonden in café ’t Sjterfhoes het Convent van Neit Prinse en de Auw Prinse tegenover elkaar.

De vragen – 100 in getal – variëerden van kennisvragen – bijvoorbeeld ‘wie stichtte het Sittardse begijnenhof’ – en nogal onzinnige trivia – ‘hoe groot was de oppervlakte van de voormalige optochthal in Ophoven’ – tot vragen over muziek en spellingopdrachten. De antwoorden – vooral de missers – leidden regelmatig tot grote hilariteit, maar ook tot verbazing – ‘weet jij dat niet?’ of ‘goh, dat jij dat weet!’ – en soms tot felle discussies met de jury. Voor het publiek, de deelnemers en het organiserende Veldeke Zitterd werd het een onderhoudende en leerzame avond, waarin de Auw Prinse het Convent van Neit Prinse met een neuslengte verschil voor wisten te blijven.

Veldeke Zitterd is van plan om jaarlijks een vijftal ‘Ich hawt van Zitterd’-avonden te organiseren. Verenigingen die de uitdaging aandurven kunnen zich aanmelden via [email protected].

Reacties