Geslaagde contactdag voor de redders van Limburgs erfgoed in Sittard

Zaterdagmiddag 7 april waren een kleine honderd ‘redders’ van klein erfgoed bij elkaar in het schitterende Mariapark in Sittard.

Reders kun je deze mensen wel noemen: zij onderhouden de duizenden wegkruisen en kapellen die zich in Limburg bevinden.

Eéns per jaar hebben ze een contactdag, georganiseerd door de Stichting Kruisen en Kapellen Limburg in Limburg (SKKL) op een interessante locatie in de provincie en dat was dit jaar het Sittardse Mariapark.

In de stad, die 775 jaar geleden stadsrechten kreeg, zijn zonder twijfel talloze interessante voorbeelden te vinden van dit kleine cultuurhistorische erfgoed, van eeuwenoude kapellen als de Hubertuskapel in Born, de Kluis in Geleen of de Rosakapel in Sittard tot een relatief jonge Jezuïetenkapel in Sittard met zijn 21e-eeuwse fresco!

Na welkom te zijn geheten met koffie en vlaai startte de middag met een woord van welkom door Fons Morel, voorzitter van de werkgroep kruisen en kapellen van Vereniging Sittards Verleden en door Matheu Bemelmans, voorzitter van de SKKL. Vervolgens heette Wethouder Lebens de groep namens de gemeente Sittard-Geleen welkom, waarna hulpbisschop Everard de Jong de dag met gebed opende.

Hierna hield stadsarchivaris Peer Boselie een boeiende inleiding over een aantal voorbeelden van bijzonder erfgoed in de gemeente Sittard-Geleen, zoals Nederlands oudste koorbanken, oudste plafondschilderingen en eerste basilica minor. Maar ook de unieke waterprocessie in Schipperskerk en de eveneens unieke lambrisering in de Michielskerk kwamen voorbij. Daarnaast ook enkele van de bijzondere geheime tuinen, waar eveneens pareltjes van religieus erfgoed bekleed werden met de verhalen eromheen.

Na deze inleiding gingen de bezoekers in groepen uiteen om onder begeleiding van vier gidsen van Vereniging Sittards Verleden en haar werkgroep Geheime Tuinen een aantal bijzondere kerken en kapellen te bezoeken. Hieronder natuurlijk de beroemde basiliek en de paterskerk, waar in 1938 een leeuw de kerk binnendrong (moet goede afloop…). Verder ook de Jardin d’Isabelle met haar kopie van het labyrinth van Chartres en de bijzondere bezinningstuin in de voormalige Ursulinentuin. Vervolgens werd het splinternieuwe fresco van Jo Havenith in de Jezuïetenkapel bekeken en tenslotte werd een bezoek gebracht aan de bijzondere Urnenhof in de kerk in de Baandert.

De bijeenkomst werd afgesloten met een nazit in het Mariapark, waar men na kon praten over deze (mede door het schitterende weer) uitermate geslaagde dag.

Lambrisering Sint Michielskerk – foto: Peer Boselie
Cookieinstellingen