In Nederland opgroeien en dan niet kunnen fietsen?

Het klinkt eenieder die als kind fietsen heeft geleerd wellicht vreemd in de oren, maar… niet alle kinderen leren tegenwoordig nog fietsen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) meldde dat vorig jaar al en daar verder onderzoek naar.Kinderen groeien steeds vaker op zonder fiets en zonder fietscultuur. Naar school gaan ze lopend of ze worden met de auto gebracht. Zo doen ze geen fietservaring op en dat kan grote gevolgen hebben als ze naar het voortgezet onderwijs gaan en ineens een grotere afstand naar school moeten afleggen. Dan is het wel zo handig als je hebt leren fietsen en wat ervaring hebt in het verkeer.

Wielerbaan Geleen heeft een oplossing

Stichting Wielerbaan Geleen geeft sinds oktober 2017 fietsbehendigheidslessen voor kinderen vanaf 3 jaar.

Michel van Dijke, baancommissaris van de Geleense wielerbaan zegt: “De voordelen voor fietsende kinderen worden vaak onderschat. Als jonge kinderen fietsen is dat goed voor hun motorische ontwikkeling en vertrouwen. Zo is het voor hen op iets oudere leeftijd mogelijk om zelfstandig de wijk uit te kunnen om ook letterlijk hun horizon te verbreden. Ze kunnen zelf naar sport en vriendjes gaan, allemaal zaken die kinderen meer kansen bieden op een goede ontwikkeling.

Op een speelse manier laten wij de jeugd fietsen. Soms moeten ze al fietsend zeepbellen vangen, doen ze een slakkenrace, brengen ze zogenaamd al fietsend de post rond, rijden met hulp over een wip heen of proberen ze uit de handen van het kietelmonster te blijven.

Zo hebben we tal van oefeningen die goed zijn voor de motoriek en het vertrouwen van een kind. Ook helpen wij kinderen die zonder zijwielen willen fietsen. Het is herhaaldelijk gebeurd dat kinderen de zijwielen in de wilgen hangen en door ons op het erepodium worden geplaatst. De aanwezige baancoureurs geven dan een groot applaus. We zijn nu een half jaar bezig met de fietsbehendigheidstrainingen en we zien bij aanwezige kinderen die iedere keer komen duidelijk een verbetering. En, nóg belangrijker, ze hebben het grootste plezier! Onze inzet wordt beloond als een kind van 6 jaar van een gewone naar een racefiets gaat. Dan hebben we het goed gedaan”.

De gratis Fidus Verzekeringen/Limburg Cycling Piste Plezier Trainingen zijn elke dinsdagavond vanaf 18:30 uur op wielerbaan Laco Glanerbrook.

» meer informatie en sfeerimpressies

Reacties

gallery
130475
Het klinkt eenieder die als kind fietsen heeft geleerd wellicht vreemd in de oren, maar…
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180415/nederland-opgroeien-en-dan-kunnen-fietsen/
2018-04-15T21:03:24+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/04/15150246/harrie-arets-fotografie-fietsbehendigheidsles-wielerbaan-geleen-1.jpg
fietsbehendigheidslessen, fietsen
Nieuws