Alcoholgebruik door volwassenen in 2017

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op de website volksgezondheidenzorg.info is uitgebreide informatie te vinden over tal van onderwerpen die betrekking hebben op de volksgezondheid.

Afgelopen week kwam in het nieuws dat – en voor sommigen kwam dat wellicht als een verrassing – dat helemaal geen alcohol drinken het gezondst is. Dat in weerwil van de opvattingen dat af en toe een glaasje helemaal zo slecht nog niet is.

In Nederland wordt door 40% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijngeen alcohol of maximaal 1 glas per dag – gedronken. In Flevoland houdt 48,2% van de inwoners zich aan deze richtlijn, in de regio Zuidoost van Noord-Brabant en het noorden van Noord-Holland ligt dat percentage het laagst: 34,9% respectievelijk 35,0%. De GGD-regio Zuid-Limburg scoort met 40,3% net iets beter dan het landelijk gemiddelde.

Een overmatige drinker drinkt meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen). Een zware drinker is iemand die minstens 1 keer per week ten minste vier (voor vrouwen) en zes (voor mannen) glazen alcohol op één dag drinkt.

In Nederland is 7,2% van de bevolking van 19 jaar en ouder een overmatige drinker. Het percentage overmatige drinkers is het hoogst in de regio’s Amsterdam (9,5%), Gooi en Vechtstreek en Drenthe (beide 8,6%).

In onderstaand overzicht staan de percentages zoals die gelden voor inwoners van Noord- en Zuid-Limburg.

GGD-regio Limburg                      Zuid    Noord
Overmatige alcoholgebruikers totaal     7,2     6,4
Overmatige alcoholgebruikers mannen     9,0     8,5
Overmatige alcoholgebruikers vrouwen    5,4     4,2
Drinkers volgens richtlijn totaal      40,3    38,2
Drinkers volgens richtlijn mannen      29,0    25,5
Drinkers volgens richtlijn vrouwen     51,3    51,0
Zware drinkers totaal                   9,7    10,8
Zware drinkers mannen                  13,1    15,7
Zware drinkers vrouwen                  6,5     5,9

» volksgezondheidenzorg.info

Cookieinstellingen