Extra bescherming voor monumentale en waardevolle bomen Sittard-Geleen

Uitleg bij de monumentale Juglans (walnoot) in de Ursulinentuin.
Uitleg bij de monumentale Juglans (walnoot) in de Ursulinentuin.
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De drie lokale IVN-afdelingen en de Bomenstichting hebben in nauw overleg met de gemeente Sittard-Geleen een lijst met monumentale en waardevolle bomen opgesteld.

“Oude en bijzondere bomen bepalen voor een groot deel de uitstraling en het karakter van onze gemeente. Ze verdienen daarom extra bescherming”, legt wethouder Leon Geilen (leefomgeving) uit.

De lijst bevat ongeveer 1000 monumentale en waardevolle bomen. Monumentale bomen zijn ouder dan 80 jaar. Bij waardevolle bomen bepaalt het bijzondere karakter van de bomen de status. Wethouder Geilen: “Plaatsing op de lijst betekent dat deze bomen op extra zorg en aandacht kunnen rekenen. Kappen is alleen mogelijk als de veiligheid in geding is of bij zwaarwegende omstandigheden. Daarnaast wordt de standplaats van de bomen opgenomen in bestemmingsplannen. We proberen schade aan deze bomen altijd te voorkomen.”

Op dit moment staan alleen nog gemeentelijke bomen op de lijst. Particuliere eigenaren kunnen hun bomen zelf aanmelden voor de lijst of ze worden in een later stadium door de gemeente benaderd.

Alle monumentale en waardevolle bomen zijn te vinden op een digitale kaart. Op deze kaart is iedere in de lijst opgenomen boom met een boomsymbool aangegeven. Door op het symbool te klikken verschijnt een boompaspoort met informatie over de betreffende boom. Soms heeft een groep van dezelfde bomen één paspoort.

» bekijk hier de lijst
(opmerking: de overzichtspagina werkt nog niet in alle browsers even goed)

De lijst met monumentale en waardevolle bomen ligt tot en met 6 juni ter inzage bij de gemeente om eventuele zienswijzen in te dienen. Daarna wordt de lijst definitief vastgesteld.

Cookieinstellingen