Informatieavond in Zuyderland ziekenhuis over bloed- en lymfeklierkanker

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 23 mei 2018 organiseren Hematon en het Zuyderland Ziekenhuis op de locatie Sittard-Geleen een informatieavond op het gebied van bloed- en lymfeklierkanker.

Hematon is een patiëntenvereniging voor mensen met een vorm van bloed- of lymfeklierkanker of een stamceltransplantatie, en hun naasten.

Er worden deze avond drie lezingen gehouden. De avond is gratis toegankelijk. Wie de avond wil bezoeken wordt verzocht om zich aan te melden op www.hematon.nl/sittard. Lukt dat niet? Bel dan met Peter Dols: 046-4758283.

» meer informatie

Tijdens de informatieavond wordt nieuwe kennis binnen de hematologische oncologie en de daaruit voortvloeiende behandelwijzen besproken. Ook klachten en vragen na de behandeling en mensgerichte zorg komen aan bod.

Programma

18:30 uur Ontvangst met koffie/thee en vlaai

19:00 uur Welkomstwoord in het Auditorium

19:10 uur Wat is nieuw binnen de hematologische oncologie?

Roel van Kampen, internist-hematoloog/oncoloog
De ontwikkelingen in de hematologie volgen elkaar in snel tempo op. Veel nieuwe middelen en behandelingen doen hun intrede en kunnen leiden tot een betere uitkomst voor patiënten met een hematologische ziekte. Roel van Kampen zal ingaan op de huidige en de nieuwe ontwikkelingen van de meest voorkomende hematologische ziektes; wat is nieuw en wat mogen we er van verwachten?

19:45 uur Nazorg in kankerbehandeling

Danny Quadvlieg-Delnoy, verpleegkundig specialist hematologie in opleiding
In Nederland krijgt één op de drie mensen een vorm van kanker, 90% is ouder dan 50 jaar. Het aantal mensen dat een vorm van kanker overleeft neemt de laatste jaren toe, onder andere door betere methodes om kanker op te sporen en betere behandelingen. Hierdoor neemt ook het aantal mensen dat leeft met de gevolgen van een behandeling toe. Patiënten kunnen last krijgen van direct optredende bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en infecties, maar ook na afronding van de behandeling kunnen ze last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, conditieverlies, geheugenproblemen etc. Hoe gaan we hiermee om en welke nieuwe ontwikkelen zijn inmiddels in gang gezet in Zuyderland. Deze presentatie gaat over nazorg na afloop van de behandeling met chemo-immuuntherapie. Er is een nieuw initiatief in Zuyderland om aan lymfoompatiënten een nazorggesprek aan te bieden. Wat is dit nazorggesprek, wat wordt er besproken en hoe ziet de nazorg eruit die wordt aangeboden?

20:20 uur Pauze en lotgenotencontact

20:40 uur De mens achter de patiënt

Asiong Jie, internist-hematoloog en lector
Bij de behandeling van kankerpatiënten wordt vaak de nadruk gelegd op de behandeling van de kanker. Hierin hebben we de laatste jaren veel vooruitgang geboekt: patiënten leven tegenwoordig langer met of zonder hun kanker. Maar wat vinden patiënten zelf goede zorg? Is een goede medische behandeling van hun kanker voldoende of moet er nog aandacht zijn voor andere zaken? Hoe kijken patiënten hier zelf tegen aan en hoe probeert Zuyderland in samenwerking met Zuyd Hogeschool hier verbetering in aan te brengen? Asiong Jie vertelt wat patiënten uit Zuyderland hierover gedeeld hebben en welke initiatieven er genomen worden om de zorg voor kankerpatiënten geleidelijk aan te verbeteren. Je krijgt tips hoe je hier ook een bijdrage aan kunt leveren.

21:15 uur Afsluiting

» Aanmelden

U en uw naasten zijn van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst. De parkeergarage is te bereiken via de Demystraat in Geleen.

Adres: Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen, Dr. H. van der Hoffplein 1, 6162 BG Sittard-Geleen

Cookieinstellingen