Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd viert haar 30-jarig jubileum

Foto: HH

Op 10 juni viert Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd feest. De schutterij herdenkt dan dat 30 jaar geleden de verenigingsakte werd getekend.

Dat gebeurde 29 november 1988 bij ’t Zölderke op de Limbrichterstraat in het bijzijn van notaris Mr. J.W.M. Wanders.

Het schutterslokaal is tegenwoordig gevestigd in de Ursulinentuin, de voormalige kloostertuin aan de voet van de Dominicanenwal in Sittard.

Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd wil meer zijn dan alleen maar een schutterij die zich bezighoudt met optochten en schietwedstrijden. De schutterij ziet zich ook als voorvechter van het behoud en herstel van het cultuurhistorisch verleden van de laatste dienstdoende stadsschutterij van Sittard, die in 1907 verdween door de ‘Wet op de Landweer’.

St.-Rosa onder leiding van kapitein G. Verheggen, tevens eigenaar van de gelijknamige brouwerij in de Plakstraat.

Stadssjötterie Sint Rosa Zitterd

Op bovenstaande foto staan de Officieren van laatst dienstdoende schutterij, van links naar rechts zittend: dr. H.J. Weustenraad, off. van gezondheid; Martin J. Jansen, raadsman; Lambert P. Martens, kapitein-commandant; Aug. J. Weck, 1e luitenant; staande de 2e luitenants Martin E. Rutten en Peter M. Dols

Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd vindt het een eer om de stad waardig te mogen vertegenwoordigen tijdens de jaarlijks Bondsfeesten, maar ook tijdens de cultuurhistorische en kerkelijke activiteiten binnen onze eigen stad. Zo neemt de schutterij ieder jaar deel aan de Sacramentsprocessie en de Sint Rosa processie, de Dodenherdenking op 4 mei en geeft zij acte de présence op Koningsdag en het Krombroodrapen. Verder was de schutterij aanwezig bij het overbrengen van de stoffelijke resten van Deken Thijssen naar de Petruskerk. Ook vormde de Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd de erewacht rond de kist van overleden Deken Ben Janssen. Met haar inzet en activiteiten heeft de schutterij haar plek binnen de Sittardse gemeenschap dan ook weer stevig ingenomen.

Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd wil de inwoners van Sittard haar 30-jarig jubileum laten meevieren door hen op zondag 10 juni aanstaande een mooie Culturele Historische activiteit aan te bieden die tevens in het teken zal staan van het feit dat Sittard 775 jaar geleden stadsrechten kreeg. De schutterij organiseert die dag een Bondsschuttersfeest op de Noordelijke Schootsvelden, gelegen tussen de Dominicanenwal en de Odasingel en Haspelsestraat.

Programma zondag 10 juni

  • Vanaf 11:00 uur aankomst deelnemende schutterijen op het feestterrein;
  • Vanaf 12:30 presenteren de schutterijen zich aan de genodigden en aanwezigen voor de kiosk op het feestterrein;
  • 14:00 uur vlaggenparade en het spelen van de volksliederen;
  • 14:15 uur start kleurrijke optocht door de binnenstad van Sittard, met defilé op de Markt;
  • 16:00 uur start diverse wedstrijden op het feestterrein: korpsschieten, exercitiewedstrijden, marswedstrijden, schoonheidswedstrijden;
  • 19:30 bekendmaken prijswinnaars en aansluitend gezellig samenzijn voor schutters, genodigden en andere aanwezigen;
  • 22:00 uur einde.

U bent bij deze uitgenodigd om tijdens deze dag het feestterrein te bezoeken en een kijkje te nemen bij de diverse activiteiten.

Cookieinstellingen