Tabaksfabrikant bestrijdt onderzoek sigarettenrook van RIVM

Foto: CC0 via Pixabay

Rokers inhaleren veel hogere doses schadelijke stoffen dan vermeld staat op hun sigarettenpakjes, zo maakte het RIVM dinsdag bekend.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven. In het slechtste geval bevat de rook zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat.

Het verschil zit in de meetmethode. Tabaksfabrikanten volgen EU-richtlijnen, die hen toestaan de waarden te meten terwijl de kleine ventilatiegaatjes die in sigaretten zitten worden opengelaten.

Volgens het RIVM ontstaat een realistischer beeld als de gaatjes worden afgeplakt. Het instituut heeft honderd merken op deze manier onderzocht. In de rook van vrijwel alle sigaretten blijkt dan veel meer teer, nicotine en koolmonoxide te zitten dan wettelijk is toegestaan.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat hij van “deze harde feiten is geschrokken”.

» uitkomsten van het onderzoek per sigaret

Japan Tobacco International (JTI), met merken als Benson & Hedges, Camel en Silk Cut, stelt dat gezondheidsinstituut RIVM de plank volledig misslaat met het onderzoek.

Volgens de fabrikant heeft het RIVM een Canadese testmethode gebruikt in plaats van de door de Europese Unie (EU) verplicht gestelde eisen. “Dit is te vergelijken met het uitvoeren van een meting in inches en dan verbaasd te zijn dat dit een andere uitkomst geeft dan in centimeters”, aldus het tabaksbedrijf.

Volgens JTI voldoet de tabaksindustrie al 25 jaar aan de ISO-testmethode die de EU verplicht stelt.

Reacties

article
135171
Rokers inhaleren veel hogere doses schadelijke stoffen dan vermeld staat op hun sigarettenpakjes, zo maakte
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180613/tabaksfabrikant-bestrijdt-onderzoek-sigarettenrook-van-rivm/
2018-06-13T13:12:03+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2016/04/23132836/cigarette-brandende-sigaret-pixabay-cc0.jpg
RIVM, sigarettenrook
Nieuws