Fietsbrug over Europalaan in Beek geplaatst

Foto: Provincie Limburg

In de avond en nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni is over de Europalaan in Beek een nieuwe fietsbrug geplaatst.

De fietsbrug naast het bedrijventerrein/Maastricht Airport is onderdeel van het eerste deel van de toekomstige snelle fietsroute tussen Maastricht en Sittard. Dankzij de brug kunnen fietsers en e-bikers straks snel (zonder verkeerslichten), comfortabel en veilig de kruising oversteken. Naar verwachting kan de brug eind juli in gebruik worden genomen.

Het inhijsen van het stalen brugdek was best een bijzondere klus. “Omdat we vlakbij de luchthaven en in de aanvliegroutes van de start- en landingsbaan werkten, was een goede afstemming met Maastricht Airport noodzakelijk”, laat projectleider Martijn Pijnenburg van Dura Vermeer weten. “Nadat zaterdagavond de laatste vlucht binnen was, konden we rond 23:00 uur de twee hijskranen uitklappen en beginnen met de hijsoperatie. De brug loopt in alle richtingen gebogen, en dus was het nog wel een uitdaging om de brug in evenwicht te houden tijdens het hijsen. Maar het is voorspoedig gegaan. Rond 01:15 uur lag het brugdek op z’n plek.”

Passend ontwerp

De circa 50 meter lange brug is volledig gemaakt van staal en weegt 90 ton. Door de ligging naast Maastricht Aachen Airport en Technoport Europe is het ontwerp – door ipv Delft – geïnspireerd op de vliegtuigindustrie. Dat is te zien aan de vleugelvormige doorsnede, het slanke en transparante ontwerp en de vloeiende beweging die de brug maakt. Zo sluit de brug goed aan bij zijn omgeving.

Planning

De komende tijd wordt de fietsbrug verder afgebouwd en wordt ook verlichting in de leuningen aangebracht. Eind juli moet de brug klaar zijn voor gebruik. Dan is fase 1 van de snelle fietsroute Maastricht-Sittard gereed, oftewel het fietstraject Meerssen – Beek. Tot die tijd werkt Dura Vermeer nog aan het verbreden, opknappen en opnieuw inrichten van bestaande fietspaden. Bij de Maastrichterlaan in Beek is onlangs een nieuwe fietsoversteek gemaakt. En de rotondes in Meersssen zijn aangepast, zodat fietsers daar nu voorrang hebben.

» meer informatie over het project en de vervolgfasen

Reacties